Abstract
Genel olarak bakıldığında kapsamı son derece geniş bir entelektüel hareketi, felsefeyi, dünya görüşünü, kültür durumunu, söylemi, yorumlama ve eleştiri biçimini ifade eden postmodernizmin en somut ve belki de ilk örnekleri edebiyat sahasında kendini göstermiştir. Geleneksel anlatı tekniklerinin aksine son derece yenilikçi ve alışılmışın dışında tekniklere imkân tanıyan postmodern kurmaca, kurmaca anlatının ontolojisine yani var oluşuna odaklanarak kurgusallıkla ilgili meseleleri gündeme getirmiştir. Kurmaca metnin ontolojisiyle ilgili meseleleri kendine konu edinen postmodern kurmacaya bu açıdan iyi bir örnek teşkil eden Sahir romanı, hem teknik hem de tematik açıdan dikkat çekici hususiyetler barındırmaktadır. Metaleptik bir yapı üzerine inşa edilen roman, ontolojik sınırlara ve hiyerarşilere bağlı kalmayı reddeden, kurmaca ile gerçek arasındaki ayrımı belirsizleştiren, “yazar”ın otoritesini sorgulayan, ironi, parodi ve metinlerarasılığa sıkça başvuran postmodern kurmacanın tipik bir örneğini teşkil etmektedir. Romanın merkezinde yer alan ontolojik metalepsis, bir taraftan okuyucular üzerinde yabancılaştırıcı, şaşırtıcı ve eğlendirici etkiler bırakırken öbür taraftan da son derece ciddi tematik mesajlar içermektedir. Bu çalışmada öncelikle postmodernizm ve postmodern kurmacayla ilgili bazı temel hususlara değinilecek, daha sonra da Ercan y Yılmaz tarafından kaleme alınan Sahir adlı roman postmodernizm ve postmodern anlatı teknikleri bağlamında incelenecektir.
Publisher
Hikmet Akademik Edebiyat Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference20 articles.
1. Barthes, Roland. (1977 [1968]), “The Death of the Author”, Image Music Text, Fransızcadan çev. Stephen Heath, Fontana Press, London, s. 142-149.
2. Bell, Alice ve Jan Alber. (2012), “Ontological Metalepsis and Unnatural Narratology”, Journal of Narrative Theory, 42.2 Summer, s. 166-192.
3. Cahoone, Lawrence E. (Ed.). (2000 [1996]), From Modernism to Postmodernism: An Anthology, Blackwell Publishers, Oxford.
4. Connor, Steven. (2004), The Cambridge Companion to Postmodernism, Cambridge University Press, New York.
5. Dervişcemaloğlu, Bahar. (2014), Anlatıbilime Giriş, Dergâh Yayınları, İstanbul.