Affiliation:
1. HİTİT ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
1095-1291 yılları arasında devam eden Haçlı seferlerinin karanlık ilişkileri ve çarpık tarafları içinde kölelik ve köle ticareti önemli bir yer işgal etmiştir. Türkistan, Deşt-i Kıpçak gibi bölgelerden köle olarak getirilip Suriye ve Mısır’da eğitilen memlükler, idareci, emir, hatta sultan olarak önemli işler başardıkları gibi emirlerindeki köle kökenli askerleri de büyük zaferlere imza atmışlardır. 1268’de Antakya Haçlı Prensliği’ni ortadan kaldıran Baybars, 1289 yılında Trablus Haçlı Kontluğu’nu sona erdiren Kalavun gibi sultanların köle kökenli oldukları hatırlanırsa, memlüklerin başarıları daha iyi anlaşılacaktır. Onların bu başarı ve zaferlerine engel olmak isteyen Papalık ve Haçlılar, önlem olarak köle sevkiyatının durdurulması için çağrılar yapmışlardır. Bunun için de köle ticaretinin merkezinde yer alan İtalyan tâcirler kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Ancak kutsaldan ziyade parayı ön plana çıkaran İtalyan denizci devletler ve bunlar arasında özellikle Cenevizliler, bu ticaretten aslan payını almak için bu çağrılara kulak asmamış, hatta kulaklarını tıkamayı tercih etmişlerdir. Onların bu tavırları da köle ticareti üzerinden Haçlı seferlerinin gerçek amaçlarından birinin ne olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Publisher
Cukurova Universitesi Ilahiyat Fakultesi Dergisi
Reference105 articles.
1. Aktan, Ali. “Bahrî Memlûklerden Sultan Kalavun ve Hânedanı”. TTK Belleten, 59/226 (1995), 605-620.
2. Amitai-Preiss, Reuven. “Mamluk Perceptions of the Mongol-Frankish Rapprochement”. Mediterranean Historical Review 7 (1992), 50-65.
3. Asbridge, Thomas. Haçlı Seferleri. çev. Ekin Duru. İstanbul: Say Yayınları, 2014.
4. Aşûr, Saîd A. el-Hareketü’s-Salîbiyye. Demmâm: Mektebetü’l-Mütenebbî, 2009/1430.
5. Ayalon, David. “Memlûk Devletinde Kölelik Sistemi”. çev. Samira Kortantamer. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih İncelemeleri Dergisi, 4 (1989), 211-247.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献
1. SULTAN BAYBARS EL-BUNDUKDÂRİ’NİN YÖNETİM ANLAYIŞI;Kilis 7 December University Journal of Theology;2024-05-23