Abstract
Konak Asarı, İçbatı Anadolu’da yer alan Uşak’taki Eşme ilçesinin güneydoğusunda plato ve ormanlık bir alanda bulunmaktadır. Asar Tepesinin doğusundaki yüksek bir sırt üzerinde bulunan yerleşmede Uşak bölgesindeki prehistorik araştırmalara katkı sunan çeşitli çanak çömlek ve yontma taş aletler tespit edilmiştir. Neolitik Çağa tarihlenen bu yerleşmenin yakın çevresindeki ve Yukarı Menderes vadisindeki yerleşmelerle kültürel ilişkileri vardır. Ayrıca Sarıgöl, Alaşehir ovaları ve Manisa-Gediz bölgesi ile de bağlantılıdır. MÖ 7. binyıla tarihlenen kahverengi, kırmızı ve gri astarlı çanak çömlek içerisinde form çeşitliliği azdır. Bezemesiz örneklerden oluşan kase ve çömleklerin haricinde çok sayıda çakmaktaşı alet belirlenmiştir. 3 adet çakmaktaşı çekirdek bulunmuş olup yerleşmede yontma taş alet üretimine işaret etmektedir. Ayrıca 2 adet obsidyen alet tespit edilmiştir. Yerleşme buluntuları Yukarı Menderes vadisi, Göller Yöresi ve Batı Anadolu kıyı yerleşimleriyle benzemektedir. Konak Asarı, Batı Anadolu özelinde Uşak Bölgesi’nin Neolitik Çağ yerleşimleri ve çanak çömlek tipolojisi ile yontma taş alet teknolojisi hakkında açıklayıcı veriler sunmaktadır.
Funder
Ordu Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu
Reference51 articles.
1. Akdeniz, E. (2011). “Neolitik Çağ’da Manisa Yöresi”, OLBA, XIX, 1-46.
2. Ceylan, M. A. (2006). “Eşme’nin (Uşak) Kuruluşu, Gelişmesi ve Fonksiyonel Özellikleri”, Doğu Coğrafya Dergisi, 11/15, 339-378.
3. Çevik, Ö. ve Vuruşkan, O. (2020). “Ulucak Höyük: The Pottery Emergence in Western Anatolia”, Documenta Praehistorica, XLVII, 96-109.
4. Çevik, Ö. Vuruşkan, O. ve Sivil, C. (2020). “Ulucak Höyük (MÖ 6850-5460)”, İzmir Araştırmaları Dergisi, 12, 11-39.
5. Çilingiroğlu, Ç. (2012). The Neolithic Pottery of Ulucak in Aegean Turkey, Organization of Production, Interregional Comparisons and Relative Chronology, BAR International Series 2426.