Affiliation:
1. PAMUKKALE UNIVERSITY
2. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
1961'de Fransa'da doğan Marc Levy, kırklı yaşlarına kadar farklı alanlarda çalıştıktan sonra oğluna anlattığı hikayeleri kâğıda dökmeye karar verip yazmaya başlamıştır. İlk romanıyla dünya çapında ses getirmiş olan yazarın eserleri kırk dokuz dile çevrilmiştir. ‘’Birbirimize Söyleyemediğimiz Onca Şey’’ adlı romanın ana karakterlerinden olan Julia, babasının sekreterinden düğününden birkaç gün önce bir telefon alır. Babasının düğün törenine katılamayacağını öğrenir. Her zaman sorunlarla dolu olan ilişkilerini düşünerek bu duruma hiç şaşırmaz, ancak bu defa babasının mazereti farklıdır: Anthony Walsh ölmüştür. Günümüzün en çok okunan Fransız romancılarının başında gelen Marc Levy’nin Can Yayınları tarafından dilimize kazandırılan ‘’Birbirimize Söyleyemediğimiz Onca Şey” adlı romanında zamansal ve mekânsal göstergeler ustalıkla işlenmiştir. Romanın içerisinde sıklıkla karşılaşılan zamansal ve mekânsal göstergeler bu makalenin konusunu oluşturmaktadır. Zamansal ve mekânsal göstergeleri belirlemek amacıyla roman analizinde Michel Raimond ve Jean Pouillon’un çalışmalarından yararlanılmıştır. Ayrıca, Bergson’un zaman kavramına bakışından faydalanılarak Marc Levy’nin romanda zaman kullanımı incelenmiştir. Yazarın özellikle geçmişi ve geçmiş zamanı kullanması, karakterlerine yaptırdığı seyahatler ile geçmişlerine dair izleri yakalamalarını sağlaması ve geçmişten yola çıkarak geleceklerini şekillendirmelerinin ustaca kurgulandığı gözlemlenmiştir. Kaynakçada Fransızca olarak yer alan eserlerden yapılan çevireler yazarlar tarafından yapılmıştır.
Reference10 articles.
1. Referans1 Bergson, H.(2021). Süre ve Eşzamanlılık, 1.Baskı, Fol, Ankara
2. Referans2 Bochenski, J.M.(2019).Çağdaş Avrupa Felsefesi,1.Baskı, Fol, Ankara
3. Referans3 Bourneuf,R (1970). L'organisation de l'espace dans le roman. L'organisation de l'espace dans le roman. Şubat 2022, . https://doi.org/10.7202/500113ar, (1.04.1970)
4. Referans4 Farges, Farges, A. (2018). La Notion bergsonienne du Temps, Néo-scolastique de philosophie, 337-378. Mart 2022 persee.fr: https://doi.org/10.3406/phlou.1912.2025
5. Referans5 Genette, G. (1969). Figure II., Editions de Seuil, Paris