Abstract
Bu çalışmada, Sosyal Bilimler araştırmalarında, araştırmaların hazırlanmasından yazılı hale getirilmesine kadar farklı aşamalarda kullanılan tablo, grafik ve şema gibi başat görsel ögelerin kullanımının önem ve etkilerini tartışılmaktadır. Özellikle, teknolojik olanakların gelişimi, büyük veriye dayalı ya da nicel yöntem kullanılan çalışmaların yoğunlaşması sebebiyle, Sosyal Bilimler araştırmalarında görsel ögeler giderek daha fazla yer almaya başlamıştır. Ne var ki, özellikle Sosyal Bilimler alanında bu tür görsel ögelerin neden önemli olduğu ve nasıl kullanılması gerektiğine dair yönlendirici çalışmalar açısından büyük bir açık bulunmaktadır. Bu eksikliği hedef alan bu çalışma, tablo, grafik ve şemaların sıklıkla kullanılan türleri ve kullanım amaçlarını temel alarak, görsel ögelerin, araştırmalar için önemini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda, literatürdeki mevcut tartışmalar, çeşitli görsel öge örnekleri üzerinden değerlendirilmiştir. Buna göre, tablo, grafik ve şema gibi görsel ögelerin, bilgini aktarılması ve anlamlandırması açısından, araştırma yazılarının temel bileşeni olduğunu savunmaktadır.
Reference32 articles.
1. Barrass, R. (2005). Scientists Must Write: A Guide to Better Writing for Scientists, Engineers and Students, Routledge, London.
2. Batini, C. ve Scannapieco, M. (2016). Data and Information Quality. Springer International Publishing, Cham.
3. Cappiello, C. Francalanci, C. ve Pernici, B. (2004). "Data quality assessment from the user's perspective", Proceedings of the 2004 International Workshop on Information Quality in Information Systems, IQIS 2004, 68-73.
4. Currier, D. P. (1976). "Let's Reduce the Communication Gap: How to Present Data in Figures and Tables", Respiratory Care, 21/4, 335-338.
5. Çelik, S. ve Akdamar, E. (2018). "Büyük Veri ve Veri Görselleştirme", Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, 65, 253-264.
Dağ, P. (2021). Sivil Toplum Örgütleri için Temel Veri Eğitimi Klavuzu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, İstanbul.