Affiliation:
1. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Turizm Meslek Yüksekokulu
Abstract
Bu araştırmanın amacı, “turizm eğitimi” alanındaki uluslararası bilimsel yayınların dünyadaki eğilimlerini anlamak ve turizm alanında yapılan çalışmalarda yazar, kurum ve ülkelerin birbirleriyle nasıl etkileşim içinde olduğunu ortaya koymaktır. Bu çalışmada hem nitel hem de nicel araştırma yöntemi olarak tanımlanan bibliyometrik analizden faydalanılmıştır. Bu kapsamda 1987-2023 yılları arasında yayımlanan uluslararası yayınlar (makale, bildiri, kitap bölümü vb.), belirli parametreler (yazar, yayın sayısı, anahtar kelimeler, ülke vb.) dâhilinde incelenmiştir. İlgili bilimsel yayınlar, Web of Science veri tabanında “tourism education” anahtar kelimesi kullanılarak 11.07.2023 tarihinde taranmıştır. Tarama sonucunda toplam 307 uluslararası bilimsel yayına ulaşılmıştır. Ulaşılan bu yayınların belirlenen parametreler dâhilinde incelenmesinde VOSviewer yazılım programı kullanılmıştır. Hem Web of Science veri tabanının sağladığı bilgiler hem de yapılan analizler sonucunda turizm eğitimi konusunda yapılan en fazla çalışmanın 2021 yılına ait olduğu, en fazla atfın da 2022 yılında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Konu kapsamında yapılan çalışmaların çoğunun makale türünde olduğu ve yayınlarda en fazla İngilizce dilinin kullanıldığı görülmektedir. Yapılan çalışmalarda “turizm eğitimi”, “eğitim” ve “turizm” kavramlarının en sık kullanılan anahtar kelimeler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ile Çin Halk Cumhuriyeti ülkeleri, bu alanda en fazla yayın yapan ülkeler olarak mevcut literatürün gelişmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca turizm eğitimi alanında yapılan çalışmaların en fazla eğitim araştırmaları ve konaklama, boş zaman ve spor turizmi alanlarında yapıldığı da tespit edilmiştir. Bu bağlamda çalışmada turizm eğitiminin uluslararası literatür kapsamında genel bir değerlendirilmesi yapılmış olup yapılması planlanan yeni çalışmalara da bir perspektif sunulmuştur.
Reference61 articles.
1. Abramo, G., D’Angelo, C. A. ve Caprasecca, A. (2009). “Allocative Efficiency in Public Research Funding: Can Bibliometrics Help?”, Research Policy, 38/1, 206-215.
2. Ağaoğlu, O. K. (1991). Türkiye'de Turizm Eğitimi ve Etkenliği, Milli Prodüktivite Merkezi, Ankara.
3. Airey, D. (2008). "Tourism Education Life Begins at 40", Téoros. Revue de Recherche en Tourisme, 27/27-1, 27-32.
4. Airey, D., Tribe, J., Benckendorff, P. ve Xiao, H. (2015). “The Managerial Gaze: The Long Tail of Tourism Education and Research”, Journal of Travel Research, 54/2, 139-151.
5. Airey, D., ve Tribe, J. (2006). An International Handbook of Tourism Education, Routledge.