Affiliation:
1. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Katılımcı yönetişim (KY), yönetişim teorisinin bir alt kümesi olarak müzakereci uygulamalarla demokratik katılıma vurgu yapan, katılımı ayrıntılı ilke ve kurumlara dayandıran ve bu yolla vatandaş katılımını güçlendirmeyi hedefleyen popüler bir mefhumdur. Kavramsal açıdan katılımcı yönetişim girişimlerinin ayırt edici özelliklerine ilişkin mevcut literatür sınırlıdır. Ayrıca katılımcı yönetişim normatif olarak çekici çözümler sunsa da uygulamada çeşitli sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bu makale, katılımcı yönetişime ilişkin normatif söylemleri ve pratik deneyimleri karşılaştırarak katılımcı yönetişim üzerine etraflı bir tartışma sunmayı amaçlamaktadır. Teorik ve pratik karşılaştırma; temsili demokrasi-meşruiyet, etkinlik-verimlilik, kapsayıcılık, hesap verebilirlik ve kamu değeri olmak üzere beş konu başlığı altında yapılmıştır. Sonuç olarak, müzakereci süreçler yoluyla temsili demokrasinin katılım sorunlarını giderme ve yerel düzeyde verimliliği sağlama hususlarında KY başarılı sonuçlar sunmaktadır. Bununla beraber katılımcı yönetişimin ayrı sosyal, siyasi ve idari bağlamlarda farklı çıktılar sağladığı görülmüştür. Katılımcı yönetişim, siyasi meşruiyeti sağlama, hesap verebilirlik, kapsayıcılık ve kamu değeri oluşturma gibi hedeflerde tek başına bir belirleyici olmaktan uzaktır.
Reference48 articles.
1. Akarçay, P. (2019). “Is More Participatory Governance Possible? A Closer Look at Sweeden”, YDU SOSBILDER, 12/1, 86-114.
2. Andersson, K. P. ve Van Laerhoven, F. (2007). “From Local Strongman to Facilitator: Institutional Incentives for Participatory Municipal Governance in Latin America”, Comparative Political Studies, 40/9, 1085–1111.
3. Ansell, C. ve Gash, A. (2007). Collaborative Governance in Theory and Practice, University of California Press, USA.
4. Ascher, W. ve Healy, R. (1990). Natural Resource Policymaking in Developing Countries, Duke University Press, Durham N. C.
Avritzer, L. (2002). Democracy and the Public Space in Latin America, Princeton University Press, Princeton.
5. Bingham, L. B., Nabatchi, T. ve O'Leary, R. (2005). “The New Governance: Practices and Processes for Stakeholder and Citizen Participation in the Work of Government”, Public Administration Review, 65/5, 547-558.