Affiliation:
1. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü
Abstract
Türkiye’de yükseköğrenim düzeyinde yabancı uyruklu öğrenciler geldikleri ülkeler bakımından çeşitlilik göstermektedir. Çalışmada yabancıyla karşılaşmalar anlamında daha az tecrübesi olan orta ölçekli bir kent olarak kabul edilen Aydın ilinde lisans eğitimi görmekte olan Afrika kökenli siyah tenli yabancı öğrenciler hedef alınmıştır. Mikro saldırganlık(lar) genellikle bilinçsizce, niyetlenilmemiş ve örtük bir şekilde yapılan ama bazen bilinçli ya da niyetlenilmiş olarak da yapılabilen küçümseyici, aşağılayıcı, kaba sözler ya da önemsemez bakışlar, jestler ve tonlar biçiminde açığa çıkar. Bu nedenle, çalışmada Afrika kökenli siyah tenli yabancı öğrencilerin yerel halkın kasıtlı, niyetlenilmiş ya da niyetlenilmemiş eylemlerinin sonucunda açığa çıkabilen ırksal temelli mikro saldırgan ayrımcı davranışlara maruz kalma durumları mikro yorumlayıcı anlayışa uygun olarak nitel araştırma deseni temelinde anlaşılmaya ve keşfedilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Afrika kökenli öğrencilerin maruz kalabildikleri mikro saldırganlıklar belirli alt temalar veya kategoriler etrafında tanımlanmaya çalışılmıştır. Araştırmada, Afrika kökenli siyah tenli öğrencilerin içinde yaşadıkları kentteki yaşam deneyimleri açısından aleni, kaba veya niyetlenilmiş ayrımcılık biçimleriyle daha az karşılaşsalar da örtük, bilinçsiz veya niyetlenilmemiş türden mikro saldırgan davranışlara daha fazla maruz kalabildikleri tespit edilmiştir. Bu anlamda, yabancıyla olan ilişkide aleni ya da kasti bir ayrımcı amaç taşısa da taşımasa da bu tür bir yaklaşım, yaşamın içine sızarak gündelik dili ve eylemleri işgal eder hale gelmektedir. Böylelikle de mikro saldırgan ayrımcı davranışlar egzotikleştirme, nesneleştirme, aynılaştırma, deneyimsel gerçekliklerin yadsınması, zeka düzeyi atfetme, şakalar, lakaplar, nezaketsiz tavırlar vasıtasıyla sürekli olarak kendini yeniden üretmeye devam etmektedir.
Reference75 articles.
1. Allen, Q. (2012). They Think Minority Means Lesser Than: Black Middle-Class Sons and Fathers Resisting Microaggressions in the School. Urban Education, 48(2), 171-197.
2. Bhattacharyya, G. (2002). Race and Power: Global Racism in the Twenty-First Century. London and New York: Routledge.
3. Blanton, H. ve Jaccard, J. (2008). Unconscious Racism: A Concept in Pursuit of a Measure. Annu. Rev. Sociol, 34, 277-297.
4. Boréus, K. (2009). Söylemsel Ayrımcılık ve Dışavurumları. Çev. E. C. Dağlıoğlu, Nefretsoylemi.org.
5. Capodilupo, C. M., Nadal, K. L., Corman, L., Hamit, S., Lyons, O., ve Weinberg, A. (2010). The Manifestation of Gender Microaggressions. In D. W. Sue (Ed.), Microaggressions and Marginality: Manifestation, Dynamics, and Impact, 193-216. New Jersey: John Wiley & Sons.