Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - CERRAHPAŞA
2. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
3. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
4. Yeşilay Danışmanlık Merkezi
5. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
Abstract
İleri yaş hükümlüler, hem yaşlılıklarından hem de hükümlü olmalarından kaynaklanan iki dezavantajlı durumu aynı anda deneyimledikleri için cezaevi içerisinde pek çok sorunla karşılaşmaktadır. Bu araştırmada ileri yaş eski hükümlü erkeklerin; cezaevi sürecinde yaşadıkları zorlukları ortaya çıkarmak ve tahliye sonrası deneyimlerini ve topluma uyum pratiklerini incelemek amaçlanmıştır. Bu kapsamda nitel araştırma yöntemi ve fenomenolojik desen kullanılmıştır. Veriler, 50 yaş ve üzeri 8 eski hükümlü erkek ile yapılan derinlemesine mülakatlar ve gözlemler aracılığıyla toplanmış ve betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmada ileri yaş hükümlülerin; fiziksel, psikolojik, sosyal ve sağlık sorunları yaşadıkları, cezaevinin fiziksel şartlarının yaşlı hükümlüler için uygun olmadığı, yaşlıların sağlık ihtiyaçlarının ve tıbbi bakımlarının karşılanması noktasında yetersizliklerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca tahliye olduktan sonra ileri yaş eski hükümlülerin yeni yaşamlarına uyum sağlayabilmeleri için 6 ay-2 yıllık alışma sürecine ihtiyaç duydukları, bu sürenin uygulanmadığı bazı zamanlarda aile üyeleri ile beklentilerinin çatıştığı ve aile ilişkilerinde kopuklukların meydana geldiği, bireylerin iş yaşamına dâhil olmakta zorlandıkları görülmüştür. Bunun yanı sıra sosyal, teknolojik ve ilişkisel değişimlere uyum sağlamakta zorlandıkları da tespit edilmiştir. Sonuç olarak ileri yaş hükümlülere yönelik mesleki farkındalığın kazanılması, cezaevinin fiziksel şartlarının yeniden düzenlenmesi, tahliye sonrası süreçte ileri yaş eski hükümlülere yönelik sosyal destek sunulması gerektiği düşünülmektedir.
Reference45 articles.
1. Acar, B. ve Yaman, Ö. M. (2019). “21. Yüzyılda Yeni Bir Dezavantajlı Grup: Yaşlı Hükümlüler”. Turkish Studies Social Sciences, 14/4, 1179-1199.
2. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü. (2022). “Ceza İnfaz Kurumlarında Bulunan Tutuklu ve Hükümlülerin Yaş Gruplarına Göre Dağılımları”, https://cte.adalet.gov.tr/Resimler/Dokuman/istatistik/istatistik-4.pdf, (10.02.2022)
3. Allen, R. S., Harris, G. M., Crowther, M. R., Oliver, J. S., Cavanaugh, R., ve Phillips, L. L. (2013). “Does Religiousness and Spirituality Moderate the Relations Between Physical and Mental Health Among Aging Prisoners?”, International Journal of Geriatric Psychiatry, 28, 710–717.
4. Atabay, T. (2009). Handbook on Prisoners with Special Needs. Vienna: United Nations Office on Drugs and Crime, United Nations Publications.
5. Bavafa, H. ve Anita, M. (2019). “The Burgeoning Health Care Needs of Aging Prisoners”. AEA Papers and Proceedings, 109, 182-86.