Abstract
İtalyan edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Güneyli yazar Andrea Camilleri, İtalyan edebiyatının popüler anlatılarından kabul edilen polisiye roman türünde yazdığı eserleriyle tanınmaktadır. Sicilya’ya özgü yarattığı kurgu anlatılarında Güney İtalya’nın sosyal yapısının ve siyasi geçmişinin en etkili unsuru olan kilise-mafya-siyaset çatışmasını ustalıkla ele alır. Söz konusu edebi tür çerçevesinde yer alan anlatılar, anlatıya konu olan bir suç etrafında şekillenen olayları konu olarak merkeze yerleştirirken, karakterler arasında söz konusu suçu çözmeye çalışan bir dedektif, suça karışan insanlar ve tanıklar yer alır. Camilleri’nin aynı zamanda Sicilya adasını ve onun yaşam özelliklerini de anlatılarında birer karakter olarak ele aldığını belirtmek gerekir. Edebiyatta kadın kavramı feminist eleştirinin ortaya koyduğu çeşitli bakış açılarıyla ele alınmaktadır. Polisiye anlatılarda ise söz konusu inceleme, çoğunlukla ana karakteri bir kadın olan anlatılar üzerinden gerçekleştirilmiştir. Güneye özgü tipik bir İtalyan erkeği figürü çizen Komiser Montalbano’nun etrafında gelişen olaylar ekseninde ilerleyen seride yer alan kadın karakterler ise okura birer yan karakter olarak sunulmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde İtalya başta olmak üzere bilhassa güneyin maruz kaldığı savaşlar ve yaşanılan göçler, anlatıların geçtiği coğrafyayı çok kültürlü ve çok katmanlı bir yapıya dönüştürmüştür. Komiser Montalbano serisi içerisinde de kadın karakterler aracılığıyla bu yapı daha görünür kılınmaktadır. Nitekim İtalyan edebiyatında kadın figürü denildiğinde köklerin 1300’lü yıllara dayandığı bilinmektedir. Guido Cavalcanti’den Dante Alighieri’ye, Franceco Petrarca’dan Ludovico Ariosto’ya, Carlo Goldoni’den Gabriele D’Annunzio’ya birçok yazar tarafından kadın figürünün farklı biçimlerde temsil edildiği bilinmektedir. Bu çalışmayla İtalya’nın çok kültürlü yapısı içerisinde yer bulan kadın kavramı feminist eleştiri bağlamında meleksi kadın – şeytani kadın ve femme fatal anlayışı çerçevesinde ele alınacaktır. Bu amaçla Sicilya’nın siyasi ve tarihi geçmişinden yola çıkarak Komiser Montalbano serisindeki kadın figürlerinin feminist eleştiri bağlamında incelenmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda Camilleri’nin yarattığı kadın figürlerinin polisiye anlatı içerisindeki rollerinin neler olduğu belirlenmiş olacaktır
Reference17 articles.
1. Ariosto, Ludovico. (2009). Orlando Furioso, David R. Slavitt (Trad.). Cambridge, Massachusetts, & London, England: The Belknap Press of Harvard University Press.
2. Ayyıldız, Bülent. (2019). Ortaçağ İtalyan Edebiyatı, Ankara: Çizgi Kitabevi.
3. Benhabib, Seyla. (2021). “Feminizm ve Postmodernizm: Huzursuz Bir İttifak”, Çatışan Feminizmler, Feride Evren Sezer (Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.
4. Camilleri, Andrea. (2021). Suyun Şekli. Semih Topçu (Çev.). İstanbul: Mylos Kitap.
5. Camilleri, Andrea. (2021). Terrakotta Köpek. Semih Topçu (Çev.). İstanbul: Mylos Kitap.