SİYASİ STRATEJİ BAĞLAMINDA VII. KLEOPATRA VE CAESAR’IN NİL SEYAHATİ

Author:

Güzel Eylem1ORCID

Affiliation:

1. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ

Abstract

XII. Ptolemaios öldükten sonra, erkek kardeşi XIII. Ptolemaios ile egemenlik mücadelesine giren VII. Kleopatra, bir iç savaş olarak ortaya çıkan İskenderiye Savaşı’nın hemen ardından şahsi ve siyasi yakınlaşma içinde olduğu Romalı müttefiki Caesar ile birlikte Nil Nehri üzerinde seyahate çıkmıştır. Yukarı Mısır’da bulunan yerleşimleri, maden yataklarını, taş ocaklarını ve ticaret merkezlerini ziyaret eden çift Aethiopia’ya ulaşmadan seyahati sonlandırmıştır. Çağdaş kaynaklarda bahsi geçmeyen seyahatin Suetonius, Appian, Athenaeus ve Lucan gibi çağdaş olmayan yazarların eserlerinde yer alması tartışmalara yol açmış, bu durum seyahatin gerçekleştiğini savunan/şüpheli bulan görüşleri beraberinde getirmiştir. Nil seyahati ile ilgili tartışmalar başta olmak üzere amacı, kapsamı ve siyasi ve stratejik hedefleri bu çalışmanın ana odağını oluşturmaktadır. Arkeolojik veriler, edebi kaynaklar ve modern görüşlerin bir arada değerlendirildiği çalışma, çağdaş antik kaynaklarda yer verilmediği için bilgi sahibi olamadığımız seyahatin romantik bir balayı seyahatinden ziyade siyasi hedefleri olan bir keşif seyahati olduğunu ve antik kaynaklarda anlatılanlardan fazlasını içerdiğini ortaya koymaktadır.

Publisher

Pamukkale University

Reference55 articles.

1. Adamson, P. B. (1982). “Consanguineous Marriages in The Ancient World”, Folklore, 93/1.

2. Appian. Roman History (Historiae Romanae), Volume III: The Ciwil Wars, Books 1-3.26. Translated by Horace White. Loeb Classical Libraray 4. Cambridge, MA: Harvard University Press, 1913.

3. Arrianos. İskender’in Seferi (Alexandrou Anabasis), (Çev: F. Akderin), Alfa Yayıncılık, İstanbul. 2004.

4. Ashton, S. A. (2008). Cleopatra and Egypt, Blackwell Publishing, Oxford.

5. Athenaeus. The Learned Banqueters (Deipnosophists), Volume I: Books 1-3.106e, (Ed. and trans. S.Douglas Olson), Loeb Classical Library 204. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2007.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3