Affiliation:
1. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
2. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Çalışan bireyler ve ailelerin iş ve aile alanlarına ait çeşitli sorumlulukları bulunmaktadır. Zaman içerisinde sorumlulukları nedeniyle her iki alandan gelen talepler bireyde çatışmaya yol açabilmektedir. Bu sürecin sonunda iş-aile çatışması gerçekleşmektedir. Bazı bireyler, iş-aile çatışması sürecini sağlıklı yönetebilirken, bazı bireyler olumsuz sonuçlarla karşılaşabilmektedir. Tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti bu sonuçlar arasında sıklıkla görülmektedir. Bu süreçte ailenin ve toplumun da olumlu veya olumsuz etkisi olabilmektedir. Buna dayanarak, mevcut araştırmanın amacı iş-aile çatışmasının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde tükenmişliğin aracılık rolünü ortaya koymak, sosyal norm olarak cinsiyet eşitsizliğinin düzenleyici rolü olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma, Adana ve Niğde şehirlerinde hizmet sektöründe çalışan 418 katılımcıdan anket yöntemiyle toplanan veriler üzerinden yürütülmüştür. Veriler, SPSS ile AMOS paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, iş-aile çatışmasının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde tükenmişliğin, istatiksel olarak kısmi aracılık rolüne sahip olduğunu, sosyal normların bu ilişkilerde istatiksel olarak düzenleyici rolü olmadığını (ilişkilerin yönü ve gücü üzerinde etkisi olmadığını) göstermiştir. Araştırma iş-aile çatışması, tükenmişlik, işten ayrılma niyeti ve sosyal normları bütünsel incelemesi yönüyle ayırıcı önem taşımaktadır.
Reference101 articles.
1. Achoui, M. & Mansour, M. (2007). Employee turnover and retention strategies: Evidence from Saudi companies, International Review of Business Research Papers, 3, 1-16.
2. Ajala, E. M. (2017). Work-family-conflict and family-work-conflict as correlates of job performance among working mothers: Implications for industrial social workers. African Journal of Social Work, 7(1), 52-62.
3. Akintayo, D. I. (2010). Work-family role conflict and organizational commitment among industrial workers in Nigeria. International Journal of Psychology and Counselling, 2(1), 1-8.
4. Altindag, E., & Siller, F. (2014). Effects of flexible working method on employee performance: An empirical study in Turkey. Business and Economics Journal, 5, 1-7.
5. Andres, M., Moelker, R., & Soeters, J. (2012). The work–family interface and turnover intentions over the course of project-oriented assignments abroad. International Journal of Project Management, 30(7), 752-759.