BİZANS’TA KADIN VE DANS: DANS EDEN KADIN İMAJININ TASVİR SANATINA YANSIYAN ÖRNEKLERİ

Author:

Korucu Yağız Feray1ORCID

Affiliation:

1. İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bizans’ta, güçlü olsun ya da olmasın kadının ve toplumdaki kadın algısının sistem içerisinde nasıl konumlandığının çözümlenmesi çok kolay olmamıştır. Orta Çağ dünyasında kadın algısının nasıl olduğu ve bu dönem kadınlarının yaşantısının nasıl ilerlediğiyle ilgili bilgi veren kaynakların sayıca çok az olması, bu durumun temel sebebini oluşturmuştur. Erkek egemen bir dünyanın biçimlenişinden ibaret olan Bizans’ta, fiziksel zayıflıkları ve kontrol edilemeyen duyguları nedeniyle ötelenmiş karakterler olarak tanımlanan kadınların yaşamlarına dair küçük bilgiler sunan kaynakların, aynı toplumda dans eden kadınların nasıl algılandığı, bu kadınların sosyal yaşam içerisinde nasıl bir pozisyonla konumlandırıldığı konusunun belirlenmesinde de yetersiz kaldığı görülmüştür. Konu, yazılı kaynakların vermiş olduğu bilgiler dışında ancak isimleri ve danslarının içeriğiyle ilgili küçük de olsa bilgi edinebildiğimiz iki kadın kahraman ve isimleri bilinmese de eserler üzerinde yer alan betimleriyle ölümsüzlüklerini adeta ilan eden birkaç kadın kahramanın günümüze ulaşan tasvirleri ışığında değerlendirilebilmiştir. Bu çalışmada; Bizans imparatorluk sisteminde kadın ve kadının toplumsal yaşam içerisindeki konumundan kısaca bahsedilerek hayatları katı normlarla biçimlenen kadınların; dansla nasıl bir değerde buluşturulduğu, dans eden kadın kahramanların kimler olduğu, bu kahramanların toplum algısında nerede durduğu, dans eden kadın temsillerini eserlerinde işleyen sanatçıların, bu kadınları hangi tanım ya da imaj çerçevesinde eserlerinde işlediği, tasvir sanatına yansıyan örnekler üzerinden yapılacak bir değerlendirmeyle anlatılmaya çalışılacaktır. Bu çalışmada, Bizans imparatorluk sisteminde kadın ve dansın nasıl bir değerde buluşturulduğu, dans eden kadın kahramanların kimler olduğu, bu kahramanların toplum algısında nerede durduğu, dönem eserleri üzerinde dans eden kadın kahramanların nasıl ve nerede betimlendikleri, tasvir sanatı aracılığıyla günümüze taşınan örnekler üzerinden anlatılmaya çalışılacaktır.

Publisher

Pamukkale University

Reference60 articles.

1. “A Guide to Christian Iconography: Images, Symbols, and Texts”. https://www.christianiconography.info/Wikimedia%20Commons/salomeEast.html (Son erişim tarihi: 19.11.2023).

2. Ams Historica, (2023). Cyprus Medieval Museum: Bowl. https://historica.unibo.it/handle/20.500.14008/27478.

3. Beaucamp, J. (1998). “Les Femmes et l’espace Public à Byzance: Le Cas Des Tribunaux”, Dumbarton Oaks Papers, 52, 129-45.

4. Beauchamp, J. (1977). “La Situation Juridique de la Femme à Byzance.” Cahiers de Civilisation Médiévale, 20, 145-176.

5. Batshimeon, Miriam (2021).” Miriam's Middle Eastern Research Blog”. https://awalimofstormhold.files.wordpress.com/2013/07/byzegyptcombfrontdetail.jpg (Son erişim tarihi: 19.11.2023).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3