Affiliation:
1. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
2. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Salihli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü
Abstract
Bu çalışma, Türkiye ve Çin’in kalkınma süreçlerini sürdürülebilirlik ekseninde ele almakta olup ampirik bulgular ışığında bu ülkelerde kalkınmanın önde gelen sürdürülebilirlik göstergelerinden ne ölçüde etkilendiğini incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda, dış borç stoku, enerji ithalatı, inovasyon, yatırım oranı, beşeri sermaye, gelir eşitsizliği ve yenilenebilir enerji gibi önde gelen sürdürülebilir kalkınma göstergelerinin kişi başına hasıla üzerindeki etkileri, her iki ülke için yedişer adet birbirinden ayrışık, gecikmesi dağıtılmış otoregresif modeller aracılığıyla tahmin edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, sabit sermaye yatırımları, enerji ithalatı, beşeri sermaye, yerleşikler tarafından yapılan patent başvuruları ve yerleşik olmayanlar tarafından yapılan patent başvuruları her iki ülkede de kişi başına hasıla üzerinde olumlu bir etkiye sahipken, gelir eşitsizliği Türkiye’de negatif, Çin’de pozitif, yenilenebilir enerji kullanım oranı ise Türkiye’de pozitif, Çin’de negatif bir etkiye sahiptir. Bunların yanı sıra dış borç stokunun Türkiye’de negatif, Çin’de ise anlamsız bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Tüm bulgular bir araya getirildiğinde, her ne kadar her iki ülke de gelişmekte olan ülke statüsünde olsa da en azından sürdürülebilirlik bağlamında, bazı noktalarda oldukça farklılaşan iktisadi karakterlere sahip oldukları anlaşılmaktadır.
Reference87 articles.
1. Alpay, Y. (2008). Türkiye ekonomi tarihi. İstanbul: Akademia Yayınları.
2. Alpay, Y., & Alkin, E. (2017). Olaylarla Türkiye Ekonomisi. 1. Baskı. İstanbul, Turkiye: Hümanist Kitap Yayıncılık.
3. Aslan, M., & Beşkirli, M. (2022). Realization of Turkey’s energy demand forecast with the improved arithmetic optimization algorithm. Energy Reports, 8, 18-32.
4. Azgün, S. (2011). Determinants of foreign trade deficits in the Turkish economy. International Journal of Applied Economics and Finance, 5(2), 149–156. doi:10.3923/ijaef.2011.149.156
5. Başol, K. (2012). Türkiye Ekonomisi. 11. Baskı. İstanbul, Turkiye: Türkmen Kitabevi.