SİYASİ PARTİLERİN SOSYAL MEDYA KULLANIM DÜZEYLERİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Vona Kurt Esra1ORCID,Keleş Murat Kemal2ORCID,Özdağoğlu Aşkın3ORCID,Çiftçi Elif4ORCID

Affiliation:

1. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Isparta Meslek Yüksekokulu

2. ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, KEÇİBORLU MESLEK YÜKSEKOKULU

3. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, İŞLETME FAKÜLTESİ

4. ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Abstract

Günümüzde sosyal medyanın yükselişi, siyasal iletişim faaliyetleri üzerinde derin etkiler yaratmaktadır. Siyasi partiler ve siyasi aktörler, seçmenlere ulaşmak, fikir ve ideolojilerini yaygınlaştırmak ve destek toplamak amacıyla sosyal medya platformlarını etkin bir şekilde kullanmaktadır. Bu çalışmada amaç, siyasi partilerin aktif kullandıkları sosyal medya platformlarını belirlemektir. Çalışmada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen siyasal partilerin yüksek kullanıcı sayısına sahip sosyal medya platformlarını kullanım ve katılım düzeyleri, Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden LBWA, WEDBA, PSI, LMAW, IRPA, CRADIS ile ölçülmesi amaçlanmaktadır. Model, siyasal partilerin sosyal medya performanslarını analiz etmek için; takipçi sayısı, takip edilen sayısı, paylaşım sayısı, beğeni sayısı ve yorum sayısı kriterleri çerçevesinde bir değerlendirme içermekte ve siyasal partilerin kullandığı en etkili sosyal medya platformlarını sıralamayı hedeflemektedir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, TİP ve DEM parti hariç diğer siyasi partilerin sosyal medya kullanım biçimlerinin birbirine benzer stratejiler çerçevesinde yürütüldüğü ve bu kullanımın platformun temel özellikleri çerçevesinde kullanıcılara sunduğu siyasal iletişim olanakları çerçevesinde gerçekleştirildiği görülmektedir.

Publisher

Pamukkale University

Reference88 articles.

1. Alesha, A., Simbolon, R., Batubara, J., ve Panjaitan, F. S. (2024). “Enhancing Electoral Decision-Making: A Social Learning Network Election Decision Support System Utilizing AHP and PROMETHEE Methods”. Journal of Computer Science and Research (JoCoSiR), 2(1), 24-31.

2. Alguliyev, R., Aliguliyev, R., ve Yusifov, F. (2019). "MCDM approach for weighted ranking of candidates in e-voting." Information & Media, 86, 8-22.

3. Akbulut, O. Y. (2020). “Gri Entropi Temelli Psi ve Aras Çkvv Yöntemleriyle Türk Mevduat Bankalarının Performans Analizi”, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5/2, 171-187.

4. Akyüz, G., & Aka, S. (2015). “Alternative Approach for Manufacturing Performance Measurement: Preference Selection Index (Psi) Method”, Business and Economics Research Journal, 6/1, 63-77.

5. Al-Hawari, T., Naji, A., Alshraideh, H., ve Bataineh, O. (2019). “Extending the WEDBA to the fuzzy multi-criteria decision-making environment”. International Journal of Computer Applications in Technology, 59(4), 330-346.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3