Affiliation:
1. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma, kategorik değişkenlerin analizinde kullanılan istatistiki yöntemlerden biri olan çoklu mütekabiliyet analizinin (multiple correspondence analysis) avantajlarını, potansiyellerini ve analitik değerini Türkiye’de siyasi parti araştırmaları için açığa çıkarmak amacındadır. Bu çalışmada tekniğin sosyal bilimler içinde yaygınlaşmasında önemli bir yere sahip olan Bourdieu’nün görüşlerinden, ilgili literatürden ve tekniğin yazarın önceki kullanımları üzerine inşa edilen oto-analizden yararlanılmıştır. Teknik, araştırmacılara farklı düzeylerde avantajlar sağlamaktadır. Birincisi devasa veri setlerinden oldukça ekonomik yorumlar yapılabilme olanağını sunmaktadır. İkincisi bu teknik aracılığıyla gündelik yaşamdaki ampirik bireyler, analiz içerisinde tanımlandıkları nitelikleriyle epistemik bireyler olarak inşa edilebilmektedir. Üçüncüsü, değişkenler (ve kategorileri) arasında a priori teori, model veya hipotezler gerektirmediği için göreli bir kolay bir kullanım olanağı sunmaktadır. Dördüncüsü, mikro düzey etnografik araştırmalar için örneklem seçimine istatistiki bir dayanak oluşturabilmektedir. Tüm bu nedenlerle, sonuç olarak çalışmada Türkiye’de siyasi partiler araştırmalarında neredeyse hiç kullanılmayan çoklu mütekabiliyet analizi tekniği araştırmacıların kullanabileceği özgün bir istatistiki yöntem olarak önerilmektedir.
Funder
Bu makale herhangi bir kurum tarafından desteklenmemektedir.
Reference74 articles.
1. Alpar, R. (2011). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler, Detay Yayıncılık, Ankara.
2. Altınkaya, Ö. (2017). “İstanbul’un Çevre Sorunlarına Bölgesel Ölçekte Bakmak: Marmara Bölgesi’nde 1990 ve 2006 Yılları Arasında Tarım Ve Orman Arazi Örtülerinin Dönüşümü”, İdealkent, 21/8, 91-117
3. Arun, Ö. ve Elmas, Ç. (2016). “Yaşlılıkta Ayrım: Çağdaş Türkiye’de Yerel Yönetimleri Bekleyen Zorluklar”, Sosyoloji Dergisi, 36/2, 351-372.
4. Ateş, K. (2019). Bourdieucu Yaklaşımla Ankara Devlet Tiyatroları Seyircilerinin Beğeni Kültürü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi.
5. Atmaca, T. (2019). Eğitimde Toplumsal Eşitsizliğin Kültürel Sermayenin Aktarımıyla Yeniden Üretilmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Osman Gazi Üniversitesi.