TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR İÇİN İSTATİSTİKİ BİR MODEL ÖNERİSİ: ÇOKLU MÜTEKABİLİYET ANALİZİ TEKNİĞİ

Author:

KOCAAGA Osman1ORCID

Affiliation:

1. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu çalışma, kategorik değişkenlerin analizinde kullanılan istatistiki yöntemlerden biri olan çoklu mütekabiliyet analizinin (multiple correspondence analysis) avantajlarını, potansiyellerini ve analitik değerini Türkiye’de siyasi parti araştırmaları için açığa çıkarmak amacındadır. Bu çalışmada tekniğin sosyal bilimler içinde yaygınlaşmasında önemli bir yere sahip olan Bourdieu’nün görüşlerinden, ilgili literatürden ve tekniğin yazarın önceki kullanımları üzerine inşa edilen oto-analizden yararlanılmıştır. Teknik, araştırmacılara farklı düzeylerde avantajlar sağlamaktadır. Birincisi devasa veri setlerinden oldukça ekonomik yorumlar yapılabilme olanağını sunmaktadır. İkincisi bu teknik aracılığıyla gündelik yaşamdaki ampirik bireyler, analiz içerisinde tanımlandıkları nitelikleriyle epistemik bireyler olarak inşa edilebilmektedir. Üçüncüsü, değişkenler (ve kategorileri) arasında a priori teori, model veya hipotezler gerektirmediği için göreli bir kolay bir kullanım olanağı sunmaktadır. Dördüncüsü, mikro düzey etnografik araştırmalar için örneklem seçimine istatistiki bir dayanak oluşturabilmektedir. Tüm bu nedenlerle, sonuç olarak çalışmada Türkiye’de siyasi partiler araştırmalarında neredeyse hiç kullanılmayan çoklu mütekabiliyet analizi tekniği araştırmacıların kullanabileceği özgün bir istatistiki yöntem olarak önerilmektedir.

Funder

Bu makale herhangi bir kurum tarafından desteklenmemektedir.

Publisher

Pamukkale University

Subject

General Medicine

Reference74 articles.

1. Alpar, R. (2011). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler, Detay Yayıncılık, Ankara.

2. Altınkaya, Ö. (2017). “İstanbul’un Çevre Sorunlarına Bölgesel Ölçekte Bakmak: Marmara Bölgesi’nde 1990 ve 2006 Yılları Arasında Tarım Ve Orman Arazi Örtülerinin Dönüşümü”, İdealkent, 21/8, 91-117

3. Arun, Ö. ve Elmas, Ç. (2016). “Yaşlılıkta Ayrım: Çağdaş Türkiye’de Yerel Yönetimleri Bekleyen Zorluklar”, Sosyoloji Dergisi, 36/2, 351-372.

4. Ateş, K. (2019). Bourdieucu Yaklaşımla Ankara Devlet Tiyatroları Seyircilerinin Beğeni Kültürü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi.

5. Atmaca, T. (2019). Eğitimde Toplumsal Eşitsizliğin Kültürel Sermayenin Aktarımıyla Yeniden Üretilmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Osman Gazi Üniversitesi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3