Affiliation:
1. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ, REKLAMCILIK BÖLÜMÜ
2. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ, ANADOLU BİL MESLEK YÜKSEKOKULU, PAZARLAMA VE REKLAMCILIK BÖLÜMÜ
Abstract
Kültür unsurlarının, farklı toplumlar arasında iş birliğinin, anlayışın ve diyaloğun sağlanması ve sürdürülmesi amacına dönük kullanımı ile ortaya çıkan kültürel diplomasi, kamu diplomasinin önemli bir boyutunu temsil etmektedir. Kültürel diplomasi, ülkeler ve toplumlar arasında barış köprülerinin kurulması, ülke tanıtımı, işbirliği ve diyalog ortamlarının geliştirilmesi konusunda zaman içinde yeni bileşenlerle karşımıza çıkmaktadır. Bu bileşenler arasındaki kültür enstitülerinin, kültürel diplomasi stratejilerinin uygulamaya aktarılmasında katkısı dikkat çekicidir. Ülke tanıtımında kültürel diplomasi çerçevesiyle yola çıkılan bu çalışmada; kültürel entegrasyonun sağlanması, dilsel-kültürel tanınırlığın ve bilinirliğin artırılması amacıyla kurulan ulusal kültür enstitüleri ele alınmıştır. Ülkelerin kendi ulusal dillerini, kültürlerini, yaşam tarzlarını diğer ülkelere ve toplumlara aktarma aracı olarak kültür enstitülerini nasıl kullandıkları sorunsalı bu çalışmanın ana odağını oluşturmaktadır. Bu sorunsal kapsamında Türkiye’de temsilciliği bulunan Avrupa Birliği Kültür Enstitüleri (EUNIC) üyesi enstitüler ve EUNIC üyesi olmayan ancak Türkiye’de faaliyet gösteren diğer enstitülerin faaliyet alanları ile Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) yapıları, faaliyetleri, işlevleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Türkiye’nin ülke ve kültür tanıtım çalışmaları Yunus Emre Enstitüsü’nün faaliyetleri üzerinden değerlendirilmiştir. Karşılaştırmalı analizle Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmalarının diğer enstitüler karşısındaki konumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Yakın zamanda kurulmasına rağmen faaliyet sayısı ve çeşitliliği ile yabancı kültür enstitülerini yakalayan YEE’nin geçmiş dönem kültürel, tarihi unsurlara daha fazla önem verdiği, ancak güncel konuları henüz faaliyet alanına almadığı görülmektedir.
Funder
Bu çalışma her hangi bir kurumdan destek almamıştır.
Reference55 articles.
1. Akıllı, E. (2018). “Yunus Emre Institute As A Tool For Cultural Diplomacy and Nation Branding”, Turkish Studies, 13/22, 19-30.
2. Alliance Français. (2022). About Us (09.09.2022). https://www.alliancefr.org/en/about.
3. Andraschko, M. L. (2019). Developing an EU Strategy for Culture in External Relations -The Potential of The EUNIC Network. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). College of Europe.
4. Awaludin, R.A. (2020). The Role of Korean Culture Center Indonesia In Order To Promote Culture In Indonesia. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). President University Faculty of Humanities.
5. Aydemir, E. (2018). “Cultural Diplomacy and British Council”, II. Uluslarası Ekonomi, Siyaset ve Yönetim Sempozyumu Bildiri Kitapçığı, 226-229.