Affiliation:
1. Muş Alparslan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü
Abstract
Bu makalede, Türkiye’deki Kamu ve Vakıf Üniversitelerinde görev yapmış ve halen görev yapmakta olan Azerbaycan uyruklu akademisyenlerin sosyal ve ekonomik durumlarının incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca öğretim elemanlarının yaşadıkları sorunlar ve Türkiye’ye ve çalıştıkları kuruma bağlılık düzeyinin belirlenmesi amaç edinmiştir. Anket uygulaması ile elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda çalışmanın temel bulgusunu, Azerbaycan uyruklu akademisyenlerin Türkiye’de çalışma nedenlerinin ekonomik ve sosyal durumlardan kaynaklı olması oluşturmaktadır. Aynı zamanda akademisyenlerin Türkiye’ye bağlılık düzeyinin, Azerbaycan'a olan bağlılık düzeyi kadar olduğu tespit edilmiştir. Daha spesifik olarak, bu akademik bilim adamları grubu, Türkiye’de hizmet verirken, aynı zamanda Azerbaycan'a hizmet ettiklerini düşünmektedirler. Aynı zamanda akademisyenler Türkiye’de yaşanan sosyal, ekonomik ve toplumsal sorunların önemli ölçüde olmadığını belirtmişlerdir. Bu çalışmanın Türk Dünyasının birleşmesi ve gelişmesi için bilim adamlarının karşılıklı çalışması ve sorunlarının ortaya konulması, bu sorunların çözülmesi yönünden önemli olduğu ve politika uygulayıcılarına yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Reference32 articles.
1. Ağca, V. ve Ertan, H. (2008). Duygusal Bağlılık İçsel Motivasyon İlişkisi: Antalya'da Beş Yıldızlı Otellerde Bir İnceleme. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10 (2), 135-156.
2. Akman, K. (2018). Engeller ve Katkılar Bağlamında Türkiye’deki Azerbaycanlıların Yerli Topluma Uyumu, 100. Yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Kongresi – 26-27 Mayıs 2018, içinde (s. 224-236). Eskişehir
3. Aliyev, R. ve Öğülmüş, S. (2016). Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Kültürlenme Düzeylerinin İncelenmesi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 89-123.
4. Arslan, K. ve Kılınç, A. Ç. (2021). “The Marginalised Few: Reflections From the Lived Experiences of Forced Displaced Academics in Turkish Academia”, Oxford Review of Education, Ahead-of-Print, 1-20.
5. Bartlett, M.S. (1950), Tests of Sıgnıfıcance in Factor Analysıs. British Journal of Statistical Psychology, 3, 77-85. https://doi.org/10.1111/j.2044-8317.1950.tb00285.x