Affiliation:
1. İZMİR K.Ç.Ü. ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Darbepoetin-alfa (DPO) uygulamasının sisplatine bağlı ototoksik etkiyi önleyici rolü olup olmadığının in-vivo olarak değerlendirilmesi amaçlandı.
Materyal metod: Çalışmada 28 adet wistar albino rat kullanılarak 4 grup oluşturuldu. Grup 1 (intraperitoneal) IP salin verilen kontrol grubu, Grup 2 sisplatin (16mg/kg IP tek doz), Grup 3 DPO (25 μg/kg IP), Grup 4 sisplatin verilmeden 24 saat önce ve verildikten yarım saat sonra 25 μg/kg tek doz IP DPO uygulanan grup. Ratlara ajan uygulamalarından önce ve deneyin 7. gününde distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) ve işitsel uyarılmış beyin sapı potansiyelleri (ABR) yapıldı. İşitme ölçümleri sonrasında ratlar sakrifiye edildi. Apoptotik hücre ölümü kulak dokusunda kaspaz-3, -8, -9 ve Nrf2 ve Hem oksijenaz-1 (HO-1), NQQ1, Glutatyon (GST) gibi Nrf2 ilişkili antioksidan ve iNOS, nNOS ekspresyon düzeyleri immünohistokimyasal yöntemle çalışıldı. Serum glutatyon (GSH) ve anti-inflamatuar TNF-α ve IL-1 protein düzeyleri ELISA kitleri kullanılarak belirlendi.
Bulgular: Sisplatin uygulaması ile işitme ölçümlerinde kontrole göre ototoksik etkileri gösteren tüm frekanslarda işitme kaybı saptandı. İmmunohistokimyasal doku düzeyinde gerçekleştirilen incelemelerde sisplatin uygulanan grupta iç kulakta strüktürel değişiklikler, beyin ve sinir dokularında nekroz ve nekroptoz saptandı. Darbepoetinin sisplatinin ortaya çıkardığı iç kulak ve beyin hasarlarını önleyici etkileri hem apoptotik protein ekspresyonları hem de oksidatif stres ile ilişkili belirteçler olan Nrf-2 ve ilişkili HO-1, NQO1, iNOS ve nNOS, GST ve anti-inflamatuar proteinleri üzerinden saptandı.
Sonuç: Bu çalışmada sisplatinin oluşturduğu ototoksisitede DPO’in koruyucu etkileri apoptozun azaltılması, antioksidan Nrf-2 ve hedef proteinler ve glutatyon düzeylerinin artışı yanında anti-inflamatuar proteinler üzerinden geliştiği gösterilmiştir.
Publisher
Dokuz Eylul Universitesi Tip Fakultesi Dergisi