Affiliation:
1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ
2. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
YouTube’un niceliği teşvik eden yapısı zamanla platfomu ciddi anlamda dönüştürmüştür. Gelir elde etmek veya gelirlerini artırmak isteyen içerik üreticileri daha fazla tık alan, daha uzun süreler izlenen ve daha fazla yorum alan videolar üretme eğilimindedirler. Ekonomik motivasyonla üretilen videoların YouTube politikaları ile örtüşüp örtüşmediği tartışmalı bir hale gelmiştir. YouTube’un Çıplaklık ve Cinsel İçerik Politikası’nda (YouTube3, 2021) cinsel tatmin amaçlı içeriklere izin verilmemektedir. Eş deyişle çocukların da rahatça giriş sağlayabildiği ana akım bir platform olarak YouTube kendini cinsel tatmin sağlayıcı bir şekilde konumlandıramaz. Bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturan bu husus üzerine yapılan literature taramasında YouTube’un çıplaklık ve cinsel içerik ile ilgili politikasına uyup uymadığına dair bir çalışma bulunamamıştır. YouTube üzerine yapılan araştırmalarda, motivasyonlar hep kullanıcılara sorularak tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmaya göre cinsel tatmin amacı gibi bir hususun hem kullanıcılara sorularak elde edilmesi zor olduğu gibi literatürdeki pek çok araştırma hali hazırdaki anket formlarında yapılandırılmış motivasyonları katılımcılara sunarak farklı motivasyonların ortaya çıkma ihtimalini de ortadan kaldırmıştır. Çalışmaya göre bir YouTube videosundaki yorumların analizi o videonun hangi motivasyonlarla izlendiğine dair daha somut verilerle ortaya koyabilir. Bu noktada çalışmanın amacı kullanıcıların YouTube’un politikalarına uygun olmayan kullanım motivasyonları taşıyıp taşımadıklarını tespit etmektir. Çalışmada örneklem olarak seçilen NakedbakersTV isimli kanal özelinde Maxqda programı vasıtasıyla veriler elde edilmiş, bu veriler içerik analizine tabi tutulmuş ve bulgular yorumlanmıştır. İnceleme sonucunda YouTube’da yer alan çıplaklığın izleyiciler tarafından eğitim alma ve bilgi edinme sınırlarını aşarak cinsel amaçlarla kullanıldığı, dolayısıyla bu videoların dolaşımına izin veren YouTube’un kendi politikasıyla bağdaşmadığı tespit edilmiştir.
Publisher
Ankara Haci Bayram Veli University Faculty of Communication
Reference15 articles.
1. Arklan, Ü., & Kartal, N. Z. (2018). Y kuşağının içerik tüketicisi olarak youtube kullanımı: kullanım amaçları, kullanım düzeyleri ve takip edilen içerikler üzerine bir araştırma. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 6(2), 929-965.
2. Biçer, S; & Şener, Y. (2020). Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında üniversite öğrencilerinin YouTube kullanım alışkanlıkları. Selçuk İletişim, 13(2), 589-627.
3. Bulut, S. (2020). Ağ toplumunda parasosyal etkileşimi twitter kullanıcı yorumları üzerinden değerlendirmek. İNİF E-Dergi, 5(2), 43-59. https://doi.org/10.47107/inifedergi.808837
4. Google. (t.y.). AdMob, YouTube ve Blogger, YouTube'da nasıl para kazanılır?. Mayıs 26, 2021 tarihinde, https://support.google.com/adsense/answer/72857
5. Güngör, N. (2011). İletişim kuramlar ve yaklaşımlar. Siyasal Kitabevi.