Bir Kültür Endüstrisi Ürünü Olarak “Sanal Cemaat”

Author:

EVCİMAN Semih1ORCID

Affiliation:

1. DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

“Kültür endüstrisi” terimi ilk defa Frankfurt Okulu düşünürleri Theodor W. Adorno ve Max Horkheimer tarafından 1947 yılında yayınlanan Aydınlanmanın Diyalektiği’nde kullanılmıştır. Kavram kültür ve sanat ürünlerinin metalaştıran standartlaşmış ve rasyonelleşmiş bir üretim sistemini ifade eder. Bu sistemin ürettiği “bayağı” ve standart kültürel metaların tüketimi kitlelerin “boş zamanlarını” çalışma yaşamının uzantısı haline getirir. Böylece kitleler çalışma yaşamı dışında da “yabancılaşma” ve “şeyleşmeye” maruz kalır. Adorno ve Horkheimer kültür endüstrisini sinema, radyo, televizyon, gazete, dergi gibi geleneksel medya araçları üzerinden tanımlar. Oysa günümüzde bilgisayar ve internet teknolojilerinin gelişmesiyle ortaya çıkan “yeni medya”, geleneksel medya araçlarını da işlevsel olarak kapsayacak şekilde bir kültür endüstrisidir. Günümüzde “yeni medya”, kültür endüstrisi üzerine yapılan akademik çalışmalarda dikkate alınmakla birlikte “yeni medya”nın ürünü olan ve bireylerin internet aracılığıyla oluşturdukları ya da dâhil oldukları toplulukları ifade eden “sanal cemaatler” bu kapsamda dikkate alınmamaktadır. Sanal cemaatler ve kültür endüstrisi ilişkisine odaklanan bu çalışmada “yabancılaşma”, “şeyleşme”, “üre-tüketici” kavramları kullanılarak sanal cemaatlerin kültür endüstrisi ürünü oldukları ileri sürülecektir.

Publisher

Ankara Haci Bayram Veli University Faculty of Communication

Reference52 articles.

1. Adibifar, K. (2016). Technology and alienation in modern-day societes. International Journal of Social Science Studies, 4(9), 61-68.

2. Adorno, T. W. (2003). Kültür endüstrisini yeniden düşünürken. (Bülent O. Doğan, Çev.) Cogito, 36, 76-83.

3. Adorno, T. W. (2005). Minima moralia: Sakatlanmış yaşamdan yansımalar (4. Basım). (Orhan Koçak ve Ahmet Doğukan, Çev.). Metis Yayınları.

4. Adorno, T. W. (2016). Negatif diyalektik. (Şeyda Öztürk, Çev.). Metis Yayınları.

5. Adorno, T. W. ve Horkheimer, M. (2014). Aydınlanmanın diyalektiği: Felsefi fragmanlar. (Nihat Ülner ve Elif Öztarhan Karadoğan, Çev.). Kabalcı Yayıncılık.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3