Affiliation:
1. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ
2. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı, Türk atasözlerinde yer alan pedagojik ifade ve anlamların belirlenmesi ve çağdaş pedagoji kuramlarıyla karşılaştırılarak kültür temelli bir yaklaşım önerisinin geliştirilebilmesidir. Atasözleri, geçmiş nesillerden diğer bir deyişle atalardan olduğu kabul edilen, anonim olan, toplumların asırlar boyunca edindiği tecrübeler ve gözlemleri belirten kısa, kalıplaşmış, özlü sözlerdir. Zamanın ve tecrübenin süzgecinden geçmiş durumların kısa cümlelerle ifadesi olan atasözleri göründüğünden daha geniş ve daha derin anlamlar taşımaktadır. Genel olarak pedagoji bilimi yönetimden programa, iletişimden tutuma insanın öğrenmesini, öğrenmeye dayalı düşünme ve davranışlarını konu edinmektedir. Üzerinde ayrıca zihinsel çaba sarf etmeye gerek kalmaksızın doğrudan sözel, duygusal ya da psiko-motor düzeyde ortaya çıkabilen davranışların kaynaklarından birisi de aile ortamında ve diğer çevresel etkileşimle atasözlerinden öğrenilenler, davranışlarımızın temel referanslarındandır. Dokuman incelemesi ve içerik analizi tekniğiyle analiz edilen atasözlerinde yer alan pedagojik ifade ve anlamlar belirlenmiş, bu ifade ve anlamlar Eğitim-Öğretim, Eğitim Psikolojisi, İletişim, Planlama ve Yönetim başlıklarında beş kategoride gruplandırılarak pedagojik açıdan yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara dayalı Bilim Temelli Kültürel Milli Pedagoji Araştırması önerisi geliştirilmiştir.
Funder
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
Publisher
MANAS Sosyal Arastirmalar Dergisi
Reference54 articles.
1. Abdurahmanova, G. (2016). Modern gençlerin etnopedikojik temellerde eğitimi, Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2, 1-6.
2. Aksoy, Ö. A. (1988). Atasözleri ve deyimler sözlüğü (2 Cilt). İstanbul: İnkılâp Yay.
3. Alkaya, E. (2006). Dil ve söz bağlamında kırım Karay Türklerinin atasözleri. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(20), 89-99.
4. Arısoy, Ş. (2016). Türkçe ve Farsçada ortak kullanılan atasözleri. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (57), 127-138.
5. Bakırtaş, T. (2020). Modern psikoloji tarihi. Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(1), 88-92.