Affiliation:
1. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Aidiyet duygusu, bireyler ve ülkeleri, memleketleri, dinleri, kültürleri ve iş yerleri arasında meydana gelen duygusal bir bağdır. Ekoturizm ise çevreye karşı duyarlı, yerel halka faydalar sunan, içerisinde eğitimi de barındıran, nispeten bozulmamış doğal alanlara yapılan seyahatlerdir. Çalışmada, Amasya’da yaşamını sürdüren yerel halkın aidiyet duygusu ve ekoturizm algısı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu doğrultuda, yerel halkın sahip olduğu aidiyet duygusunun ekoturizm algısı üzerinde etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Amasya ilinde yaşayan 440 kişiden anket tekniği ile elde edilen veriler çalışma kapsamında belirlenen hipotezlere yönelik korelasyon ve regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Yapılan analizler neticesinde aidiyet duygusu ile ekoturizmin ekonomik algı, çevresel algı ve sosyo-kültürel algı boyutu arasında orta düzeyde bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca, aidiyet duygusunun bu üç boyut üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Publisher
MANAS Sosyal Arastirmalar Dergisi
Reference45 articles.
1. Alptekin, D. (2011). Toplumsal aidiyet ve gençlik: Üniversite gençliğinin aidiyeti üzerine sosyolojik bir araştırma (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
2. Altanlar, A. (2021). Yere bağlılığın turizm stratejileri üzerindeki etkisi: Amasya örneği. Kent Akademisi, 14(1), 199-213.
3. Amasya Valiliği. (2021, 20 Nisan). Erişim Adresi: http://www.amasya.gov.tr/nufus
4. Antonsich, M. (2010). Searching for belonging–an analytical framework. GeographyCompass, 4(6), 644-659.
5. Avcıkurt, C. (2020). Turizm sosyolojisi: Genel ve yapısal yaklaşım (6. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.