Affiliation:
1. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
Antik Çağ’dan günümüze kadarki toplumların çoğu dinin günlük hayatta olduğu gibi savaşlar üzerinde de önemli etkisinin olduğuna inanmışlardır. Çağdaşı diğer toplumlar gibi Hititlerde de din neredeyse her alanda etkili olmuştur. Bu alanlardan birisi de savaştır. Din Hitit savaşlarında önemli rol oynamıştır. Savaşa çıkmadan önce savaşın sonucunu kehanet yolu ile öğrenmeye çalışmışlardır. Savaşın sonucunu etkileyebilsinler diye tanrılara sunular gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca savaş sırasında gerçekleştirdikleri arınma ritüelleri ile orduyu arındırmışlardır. Bu makalede arkeolojik ve yazılı belgelerin ışığında savaş öncesi, savaş dönemi ve savaştan sonraki dönemlerinin din ile nasıl ilişkili olduğu incelenmiştir.
Publisher
MANAS Sosyal Arastirmalar Dergisi
Subject
Geography, Planning and Development
Reference56 articles.
1. Arıkan, Y. (2003). Hitit çivi yazılı belgelerinde šuhha- “(düz) dam, çatı” ve onun dinsel ve sosyal hayattaki yeri. Archivum Anatolicum – Anadolu Arşivleri, 6(2), 11 – 57.
2. Başol, S. (2006). Hitit askeri teşkilatı ve sefer organizasyonu (Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
3. Beal R. H. (1992). The military organization of the hittite. Text Der Hethiter. 20. Heidelberg: Winter.
4. Beckman, G. (1995). The siege of uršu text (cth 7) and old hittite historiography. Journal of Cuneiform Studies, 47, 23 – 34.
5. Beckman, G. (1996). Hittite diplomatic texts. Atlanta Georgia: Society of Biblical Literature Scholar Press.