Affiliation:
1. NEVSEHIR HACI BEKTAS VELI UNIVERSITY
Abstract
Günümüzde, kozmopolitan teorinin uluslararası ilişkiler teorisine potansiyel katkılarının göz önünde bulundurulması, küreselleşmenin getirdiği zorluklar nedeniyle oldukça zorlu bir hal almıştır. Her ne kadar 1990'larda kozmopolitan teori üzerine yapılan akademik çalışmaların sayısı önemli ölçüde artmış olsa da kozmopolitan teoriyi tek başına incelemek teorik kısıtlamaların bazılarını aşmak için yetersiz kalmaktadır. Daha kapsamlı bir kavrayış elde edebilmek için onu küreselleşme sürecinin sonuçlarıyla birlikte ele almak gerekmektedir. Böyle bir amacın sonucu olarak bu çalışmada, küreselleşme süreci bir siyasal mekân sorunu olarak tartışılacak ve küreselleşmenin sadece bir zaman/mekân sıkışması olarak ele alınamayacağı, farklı mekânlaşma biçimlerinin bir arada işlediği daha karmaşık bir süreci işaret ettiği ortaya konulmaya çalışılacaktır. Böylece, kozmopolit siyaset ihtimali bir mekân sorunu bağlamında ele alınarak, küreselleşmenin bir kozmopolit siyasal düşünce için siyasal mekânı sağlayan bir süreç olmaktan ziyada, ulus temelli bir dünyada var olma biçimi ile kozmopolitan ideal arasında sıkışmış bir duruma işaret ettiği gösterilmeye çalışılacaktır.
Publisher
Department of International Relations, Bandirma Onyedi Eylul Universitesi
Reference28 articles.
1. Agnew, J. (1994) “The Territorial Trap: The Geographical Assumptions of International Relations Theory”, Review of International Political Economy, 1(1): 53–80.
2. Agnew, J. (2004) Geopolitics: re-visioning world politics, 2nd Edition, London, Routledge.
3. Archibugi, D. (2008) The Global Commonwealth of Citizens: Toward Cosmopolitan Democracy, Princeton University Press.
4. Ashley, R. K. (1988). “Untying The Sovereign State: A Double Reading of The Anarchy Problematique”, Millennium, 17(2): 227-262.
5. Bauman, Z. (2006). Küreselleşme: Toplumsal Sonuçları (A. Yılmaz, Çev.), İstanbul, Ayrıntı Yayınları.