Öğretim Etkinliklerinin Öğrencilerin Sınıf-İçi Eleştirel Düşünme Engellerinin Kaldırılmasına Etkisi

Author:

ÖZKAYA Özlem Miraç1,SEMERCİ Nuriye2

Affiliation:

1. EGE ÜNİVERSİTESİ, YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU, YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ, YABANCI DİLLER ANABİLİM DALI

2. BARTIN ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ

Abstract

Eleştirel düşünme, insanların günümüz dünyasında hayatta kalmak ve başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu bir beceridir. Bireyleri gelişen dünyaya hazırlamak için her konu alanında eleştirel düşünme becerilerinin öğretilmesi önemlidir. Dolayısıyla, bu beceriyi öğretebilmek için ilk etapta bu becerinin geliştirilmesine engel olabilecek eleştirel düşünme engellerinin belirlenmesi gerekir. Eleştirel düşünmeyi engelleyen engellerin ortadan kaldırılması, eleştirel düşünmenin geliştirilmesini ve uygulanmasını kolaylaştırabilir. Bu araştırmanın temel amacı, eleştirel düşünme engellerinin kaldırılmasına dayalı öğrenme etkinliklerinin İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin eleştirel düşünme engellerinin ortadan kaldırılmasına etkisini belirlemektir. Bu doğrultuda nitel ve nicel araştırmaları içeren karma model kullanılmıştır. Sınıf ortamında, üzerinde çalışılabilecek eleştirel düşünmenin önündeki engelleri belirlemek için deneysel çalışma açısından bir anket ve derslerde kullanılmak üzere öğretim etkinlikleri geliştirilmiştir. Eleştirel düşünmenin önündeki engelleri kaldırmayı amaçlayan bu etkinlikler, öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerinin önündeki engelleri kaldırma ve geliştirme üzerindeki etkisini incelemek için 11 haftalık bir süre boyunca uygulanmıştır. Ardından nicel yöntemi desteklemek için vaka çalışması yapılmıştır. Nicel araştırmanın sonuçları, öğrencilerin eleştirel düşünmenin önündeki engellerin ortadan kaldırılmasına dair anlamlı bir istatistiksel kanıt ortaya koymasa da, nitel analizlerle birlikte değerlendirildiğinde, bu çalışma, eleştirel düşünme engellerini ortadan kaldırmaya ilişkin etkinlik kullanımının, eleştirel düşünmenin önündeki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik önemini desteklemektedir.

Publisher

Bartin Universitesi

Reference69 articles.

1. Acock, A. C. (2008). A gentle introduction to stata, 2nd Edition. Texas: Stata Press Publication.

2. Akbıyık, C. and Seferoğlu, S. S. (2006). Eleştirel düşünme eğilimleri ve akademik başarı [Critical thinking tendencies and academic success]. Çukurova University Journal of Faculty of Education, 2 (32), 90-99.

3. Alagözlü, N. and Süzer, S. S. (2009). Language and cognition: Is critical thinking a myth in turkish educational system? Procedia-Social and Behavioral Sciences, 2, 782-786.

4. Aliakbari, M. and Sadeghdaghighi, A. (2013). Teachers’ perception of the barriers to critical thinking. Procedia – Social and Behavioral Sciences (70), 1-5.

5. Aybek, B. (2007). Eleştirel düşünmenin öğretiminde öğretmenin rolü [The role of the teacher in teaching critical thinking]. Journal of Science, Education and Thinking, 7 (2), 1-12.

Cited by 2 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3