Affiliation:
1. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Akıllı malzemeler bir nesnenin özelliklerini değiştirme yeteneğine sahip olan yeni nesil malzemelerdir. Yenilikçi olan bu malzemeler genellikle bir uyarana bağlı olarak çeşitli tepkiler gösterme prensibine dayalı çalışmaktadırlar. Yenilikçi bir çözüm önerisi sunmaları ve üzerlerine yapılan bilimsel çalışmalara bağlı gelişime açık malzemeler oldukları ve gelecekte birçok alanda kullanımının öne çıkacağı söylenebilir. Bu çalışma kapsamında; akıllı malzemelerin tanımı, sınıflandırılmasının yanı sıra mimarlıkta akıllı malzemenin tanımı ve sınıflandırılması konuları açıklanacak, akabinde mimarlık uygulamalarında yapılan yenilikçi malzeme çözüm önerilerine değinilecektir. Tüm bunlar anlatıldıktan sonra; bu çalışmada asıl önem teşkil eden kısım olan, seçilmiş beş farklı akıllı malzeme uygulamasının uygulama, kullanım, montaj ve detayları incelenecek ve açıklanacaktır.
Publisher
Faculty of Engineering and Architecture, Fenerbahçe Üniversitesi
Reference22 articles.
1. Addington, M. & Schodek, D. (2005). Smart Materials and New Technologies: For the Architecture and Design Professions. Architectural Press, Boston.
2. Allobeidi, M. & Alsarraf A. (2018). “The Impact of the use of Smart Materials on the Façades of Contemporary Buildings”. International Journal of Engneering and Technology, Sayı: 7, s.744-750.
3. Cloudhem. (2020). https://www.cloudchem.com.cn
4. Dobrescu, L. A. (2021). From traditional to smart building materials in architecture. In IOP Conference Series: Materials Science and Engineering 2021; 1203(3), 032113.
5. Karalı, C.H. (2019). Akıllı malzemelerin iç mimarlıkta kullanımı. Maltepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, Türkiye.