Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
2. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ
3. İstanbul Kartal İlçe Sağlık Müdürlüğü
Abstract
Amaç: Bu çalışma, meslek yüksekokulu öğrencilerinin, organ, kadavra ve plazma bağışı hakkındaki bilgi ve tutumlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: İki farklı üniversitenin sağlık ve sosyal hizmetler meslek yüksekokulunda okuyan 633 öğrencisine sosyodemografik özellikler, organ bağışı ve plazma bağışı ile ilgili sorulardan oluşan anket uygulanmıştır. Veriler uzaktan online yöntemle toplanmıştır. Verilerin Analizi EpiInfo v.7.2.5.0 programında yapılmış olup, frekans dağılımları ve ki-kare testi analizlerde kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %41,5’i sağlık, %58,5’i sosyal programlarda öğrenim görmektedir. Öğrencilerin%3,2’si organlarını bağışlarken %80,1’inin kadavradan organ bağışı hakkında bilgisi olduğu ve %68,8’i bu bilgiyi medya ve internetten duyduklarını, %81’inin organ bağışının hem canlıdan hem de ölüden olabileceğini bildiği, %68,7’ sinin öldükten sonra organlarını bağışlamayı düşündüklerini, %36,4’ünün organ bağışı konusunda yeterli bilgisinin olmadığı için bağış düşünmediği, %84,5’unun gerekli durumda organ nakli kabul edeceğini belirtmişlerdir. Katılımcıların %48,8’ inin kadavra bağışı bilgisi olduğu, %60,2’sinin bu bilgiyi medya/internetten öğrendiği, %66’sının kendisini kadavra olarak bağışlamayı düşünmediği belirlenmiştir. Katılımcıların %66’sı plazma bağışını bildiği, %61,5’inin bu bilgiyi medya/internetten öğrendiği, %63,8’inin plazma bağışlamayı düşündüğü, %70,8’inin bir insanın hayatını kurtarmak için plazma bağışlayabileceği belirlenmiştir. Ayrıca COVID-19 geçirmenin organ, kadavra ve plazma bağışına anlamlı bir değişiklik yapmadığını düşündükleri tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmada sosyal medya ve internetin bilgi edinmede etkili olduğu, katılımcıların bağış konusunda bilgilerinin olduğu fakat bağış yapmada ya da düşünmede kararsız kaldıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Publisher
Ağrı İbrahim Çeçen University Faculty of Medicine
Reference32 articles.
1. Siminoff LA, Gordon N, Hewlett J, Arnold RM. Factors influencing families’ consent for donation of solid organs for transplantation. J Am Med Assoc. 2001;286(1):71-7.
2. Piccoli GB, Soragna G, Putaggio S, et al. Efficacy of an educational programme for secondary school students on opinions on renal transplantation and organ donation: A randomized controlled trial. Nephrol Dial Transplant. 2006;21(2):499-509.
3. Sade RM, Kay N, Pitzer S, Drake P, Baliga P, Haines S. Increasing organ donation: A successful new concept. Transplantation. 2002;74(8):1142-6.
4. Acar İ. Position of organ donation in our religion. Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Derg. 2007;27:17-30.
5. Kılıç S, Koçak N, Türker T, Gürpınar H GD. Kız üniversite öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve bu tutumlarına etki eden faktörler. Gülhane Tıp Derg. 2010;52(1):36-40.