Affiliation:
1. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Alzheimer Hastalığı (AH) günümüzde demansın en sık görülen nedeni olup özellikle yaşlı popülasyonda sıklıkla görülen bir nörodejeneratif bozukluktur. Prevalansının zamanla artması nedeniyle AH Dünya Sağlık Örgütü tarafından da ciddi bir sağlık problemi olarak belirtilmiştir. Günümüzde AH etiyolojisi tam olarak aydınlatılamamışsa da oluşumunda rol oynayan etmenlerden bazıları bilinmektedir. AH tedavi stratejisinde kolinerjik hipotez önemli bir yol açmıştır. Bu hipoteze göre geliştirilen tedavi stratejisini sinaptik yarıkta azalmış asetilkolin düzeyini arttırmak için asetilkolinesteraz ve butirilkolinesteraz olmak üzere iki kolinesterazın inhibisyonu oluşturmaktadır. Rivastigmin, galantamin ve donepezil günümüzde AH tedavisinde bu amaçla kullanılmakta olan ilaçlardır. Ancak bu ilaçların tedavi süresinin sınırlı olması ve yan etki profillerinin geniş olması yeni tedavileri gerektirmektedir.
Publisher
Ağrı İbrahim Çeçen University Faculty of Medicine
Reference36 articles.
1. Xie W, Stribley JA, Chatonnet A, et al. Postnatal developmental delay and supersensitivity to organophosphate in gene-targeted mice lacking acetylcholinesterase. J Pharmacol Exp Ther. 2000;293(3):896-902.
2. Lanctôt KL, Herrmann N, Yau KK, et al. Efficacy and safety of cholinesterase inhibitors in Alzheimer’s disease: a meta-analysis. CMAJ. 2003;169(6):557-564.
3. Gaugler J, James B, Johnson T, et al. Alzheimer’s disease facts and figures. Alzheimers Dement. 2019;15(3):321-387.
4. Monteiro AR, Barbosa DJ, Remião F, Silva R. Alzheimer’s disease: Insights and new prospects in disease pathophysiology, biomarkers and disease-modifying drugs. Biochem Pharmacol. 2023;211:115522.
5. Tarı Ö, Yağmurtaşan, R. Alzheimer hastalığı ve anti-Alzheimer etkili bileşiklerin yapılarının araştırılması. Hacettepe University Journal of the Faculty of Pharmacy. 2023;43(2):150-173.