Affiliation:
1. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Pediatrik yaş grubunda posterior fossa epidural hematom (PFEDH) çok nadir görülen bir durumdur ve tedavi yöntemi halen tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı üçüncü basamak hastanemizde PFEDH'li çocuk hastaların yönetiminde gözlem sonuçlarını değerlendirmek ve literatürde daha önce araştırılmamış olan hematomun serebral venöz sinüslerle ilişkisinin önemini araştırmaktır. , tedavi kararında.
Gereç ve Yöntem: Bu, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürütülen retrospektif bir çalışmadır. Ocak 2010 ile Mayıs 2022 arasında PFEDH tanısı alan tüm hastalar (≤ 17 yaş) bu çalışmaya dahil edildi. Demografik veriler, klinik belirtiler, travma tipi ve başvuru sırasındaki semptomlar, BT bulguları, tedavi tipi ve sonuçlar toplandı. Hematom kalınlığı, hidrosefali, dördüncü ventriküler kompresyon varlığı, serebral venöz sinüslerle ilişkisi ve diğer ilişkili beyin yaralanmalarını içeren BT bulguları değerlendirildi.
Bulgular: Hasta grubu iki kadın ve altı erkekten oluşmaktadır. PFEDH'nin en yaygın nedeni, dört hastada başın arkasına darbe ile sonuçlanan bir yükseklikten düşme idi. Kusma en sık başvuru semptomuydu. Dört hastada serebral venöz sinüsler ile hematom arasında ilişki vardı ve bu hastalardan ikisine cerrahi tedavi uygulandı.
Sonuç: Hematom kalınlığı, GKS, hidrosefali, dördüncü ventrikül basısı gibi kriterlere ek olarak hematomun venöz sinüslerle ilişkisinin değerlendirilmesi gereken bir kriter olduğunu belirledik.