Affiliation:
1. TC SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ANKARA ŞEHİR HASTANESİ
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, ANKARA ŞEHİR SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
Abstract
Amaç: Pediatrik yaş grubu antibiyotik kullanımın en sık olduğu dönemlerdendir. Çalışmamızda pediatri polikliniğine başvuran hastaların ebeveynlerinin akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel olan çalışmamızda Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde Kasım ve Aralık 2021 aylarında hastanemiz Genel Pediatri polikliniklerine başvurmuş olan 0-18 yaş çocukların ile yüz yüze görüşülerek ölçek ve anket formları doldurulmuştur.
Bulgular: Ebeveynlerin akılcı antibiyotik kullanımına yönelik ortalama bilgi düzeyleri 55.33±7.77, tutum düzeyleri 66.37±10.02 olarak bulundu. Eğitim düzeyi arttıkça bilgi düzeyi ve tutumun arttığı, yaş arttıkça ise bilgi düzeyi etkilenmeksizin tutumun azaldığı gösterildi. Ebeveynlerin %15.2’sinin evde yedek antibiyotik bulundurduğu, %7.2’sinin antibiyotiklerin reçetesiz satılmasını istediği, %5.5’inin çocuklarına reçetesiz antibiyotik verdiği saptandı. Ek olarak akılcı antibiyotik kullanımına yönelik tutumda erkek cinsiyette 2.6 kat ve evde yedek antibiyotik bulunduran ebeveynlerde 5.6 kat düşüklük saptandı.
Sonuç: Katılımcıların akılcı antibiyotik kullanımına yönelik ortalama bilgi ve tutum düzeylerinin yüksek olması önemli bir bulgu ve olumlu bir gelişmedir. Ancak %15.2 gibi bir katılımcının evde yedek antibiyotik bulunduruyor olması dikkat çekicidir. Ailelerin, özellikle düşük eğitim seviyesine sahip olanların, babaların ve yaşlıların bu konuda daha fazla bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğu görülmektedir. Çok merkezli, değişik sosyoekonomik durumları temsil edebilecek, daha fazla katılımcının dâhil edildiği düzenli kontrol çalışmalarına devam edilmelidir.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献