Affiliation:
1. Çanakkale Teknopark
2. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Günümüzde bütün modern toplumlarda var olan teknopark kurumları, araştırma- geliştirme ve inovatif süreçlere destek olan yapıları itibarıyla dijitalleşme konusunda anahtar konumdadır. Ülkemizde birçok ilde kurulan teknoparklar eğitim, yazılım, dijital içerik geliştirme, endüstriyel üretim vb. gibi çeşitli sektörlerdeki firmalara çeşitli olanaklar sağlamaktadır. Bu firmalar teknoparkta kurdukları ofisler sayesinde dijitalleşme süreçlerini hızlandırarak toplumsal değişime, kültürel süreçlere yön vermektedirler. Bu çalışmanın ortaya çıkmasındaki temel motivasyon da işte bu süreçleri doğru bir şekilde analiz edebilmektir. Çalışmanın birincil amacı, dijitalleşme, dijital kültür kavramlarının teknoparklarla olan ilişkisini açıklamak ve dijital kültürün yayılmasında teknoparkların rolünü öğrenmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve bu kapsamda durum çalışması deseni oluşturulmuştur. Veri toplama tekniği olarak görüşmeler yapılmış bununla birlikte teknoparka ilişkin veriler alan araştırması ile elde edilmiştir. Örneklem olarak belirlenen Çanakkale Teknopark içerisinde faaliyet gösteren firma sahipleriyle; dijital, dijital kültür, yeni medya araçları, teknoparklar ve şirket tutumları temalı görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde katılımcıların düşünceleri ve deneyimleri elde edilmeye çalışılmıştır. Firma sahiplerinin katılım sağladığı çalışmada elde edilen veriler maxqda programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analizler kapsamında tüm boyutlar arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Buna göre teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmaların iletişim araçlarını etkin bir şekilde kullandıkları, dijital gelişmeleri yakından takip ettikleri, getirdikleri yenilikler sayesinde topluma ve kültüre yön verdiklerini düşündükleri tespit edilmiştir.
Publisher
Uluslararasi Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi
Reference7 articles.
1. Alkibay S Orhaner E Korkmaz S ve Sertoğlu A E (2012). Ünı̇versı̇te Sanayı̇ İşbı̇rlı̇ğı̇ Çerçevesı̇nde Teknoparklar, Yönetı̇msel Sorunları ve Çözüm Önerı̇lerı̇. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 26(12), 65-85.
2. Babacan M (1995). Dünyada ve Türkiye'de Teknoparklar Bilim ve Teknoloji Parkları. İzmir: Asil Ofset Matbaası.
3. Bakouros L Mardas D ve Varsakelis (2002). Science Park A High Tech Fantasy: An Analysis of The Science Park of Greece. Technovation, 22(2), 123-128.
4. Batur Z ve Uygun K (2012). İki Neslin Bir Kavram Algısı: Teknoloji. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1), 74-88.
5. Bell D (2001). An Introduction to Cybercultures. Routledge: London.