Affiliation:
1. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
2. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırma, özel eğitim okullarında görev yapan öğretmenlerin Müzik ve Oyun dersinde uyguladıkları etkinliklerin tespit edilip özel eğitimde müzik eğitimi açısından yorumlanması, sağlıklı ve nitelikli bir müzik eğitimi ortamı ile müzik eğitimi süreçlerinin oluşturulmasına yönelik öneriler sunması ve yapılacak olan benzer araştırmalara ışık tutması açısından önemlidir. Araştırma betimsel nitelikte bir durum çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Özel Eğitim kurumlarında görev yapan 17 özel eğitim ve müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Öğretmenlerin Müzik ve Oyun Dersinde “Dinleme” öğrenme alanında çoğunlukla farklı teknolojik ses kaynaklarını kullanarak müzikler dinletmeye yönelik etkinlikler yaptırdıkları, “Müziksel Algı ve Bilgilenme” öğrenme alanında ise çoğunlukla konuyu anlatmaya yönelik etkinlikler yaptırdıkları, “Oyun ve Hareket” öğrenme alanına ait etkinliklerde çoğunlukla dans etmeye yönelik etkinlikler yaptırdıkları, “Söyleme”, “Çalma”, “Müzik Kültürü” ve “Müziksel Yaratıcılık” öğrenme alanlarında ise herhangi bir etkinlik yaptırmadıkları tespit edilmiştir.
Publisher
Uluslararasi Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi
Reference32 articles.
1. Azkeskin, K.E. (2017). Oyun, Tarihçesi ve Oyuna İlişkin Görüşler. A. Aydın, (Ed.), Özel Eğitimde Oyun ve Müzik içinde (22-33), Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
2. Bekmezci, H., Özkan, H. (2015). Oyun ve oyuncağın çocuk sağlığına etkisi. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Dergisi, 5(2), 81-87. doi: 10.5222/buchd.2015.081
3. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2019). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
4. Dönmez, N.B. (1992). Oyun kitabı. İstanbul: Esin Yayınevi.
5. Durualp, E., Aral, N. (2018). Çocukların ince ve kaba motor gelişimlerine oyun etkinliklerinin etkisinin incelenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(1), 243-258. doi: 10.5578/jss.66830