Affiliation:
1. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ İİBF
2. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Abstract
Tarihte ana ticaret yolu olarak kullanılmış olan “İpek Yolu”, İlkçağ ve Ortaçağ’da Çin ile Ortadoğu ve Batı ülkeleri arasında yer alan önemli bir merkez konumunda olmuştur. Bu yollar adını, ticareti yapılan önemli ve kıymetli bir mal olan ipekten almıştır. Öncelikli olarak ekonomik sebepler dolayısıyla ortaya çıkan İpek Yolu, daha sonra Doğu ve Batı arasında etkileşimi sağlayan önemli bir geçit olmuş ve sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasi ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Günümüzde Tarihi İpek Yolu, dünya ticaretindeki etkisini yitirmiştir. Ancak Tarihi İpek Yolu’nun, 2013 yılında yeniden canlandırılması gündeme gelmiştir. Bu proje dünyada gerçekleştirilen en kapsamlı ulaşım projesi olarak değerlendirilmektedir. Tarihte olduğu gibi kültürlerarası bir iletişim ağı olmasının yanı sıra önemli bir ticaret ağı olma özelliğini de sürdürmektedir. Orta koridorda yer alan ve bir köprü vazifesi gören Türkiye, projenin en önemli ülkeleri arasında bulunmaktadır. Çalışmada bu projenin Türkiye’nin dış ticareti açısından önemi analiz edilerek durum değerlendirmesi yapılmaktadır. Çalışmanın yöntemi literatür taramasıdır. Çalışma, Türkiye’nin bu projeyle ilgili dikkate alması gereken unsurları, fırsatları ve riskleri ortaya koyması açısından önemlidir. Sonuç olarak, bu proje Türkiye ekonomisinde yeni pazar alanları açılmasını, ihracat potansiyelinin artmasını, Türkiye’ye sermaye girişi sağlayarak yabancı sermaye yatırımlarının gerçekleşmesini dolayısıyla ekonomik hedeflere ulaşılmasını sağlamada önemli bir gelişme olarak görülmektedir. Aynı zamanda dünyada ekonomik güce sahip olan en büyük ülkelerden birisi olan Çin ve diğer Tek Kuşak Tek Yol (One Belt One Road-OBOR) ülkeleri arasındaki dış ticaret ele alınarak ticaretin daha sağlıklı ve dengeli olması gerektiği bulgusuna ulaşılmıştır. Bu bulgular kapsamında “Modern ipek Yolu” projesinin, Türkiye ve diğer ülkelerde girişimcilik faaliyetleri için bir katalizör rol oynayacağı düşünülmektedir.
Publisher
Uluslararasi Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi
Reference29 articles.
1. Acs, Z. J., Szerb, L. ve Autio, E. (2015). Global entrepreneurship index 2016, The Global Entrepreneurship and Development Institute, Washington, D.C., USA.
2. Cengiz, O. (2021). “Çin’in 21. yüzyıldaki bölgesel ve küresel vizyonunu yeni ipek yolu projesi üzerinden okumak”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (27), 236-259.
3. Ergen, M. (2014). Girişimci kapital silikon vadisi tarihi ve start-up ekonomisi, Alfa Yayınları, İstanbul.
4. Ferguson, J. (1978). China and Rome. ANRW, 581-603.
5. Filiz, T. (2020). Çin’in küresel Tek Kuşak Tek Yol girişiminde Türkiye’nin konumu üzerine bir inceleme. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Oğuzhan Sosyal Bilimler Dergisi, 2(2), 117-133.