Affiliation:
1. Yozgat Bozok University
2. Yozgat Bozok Üniversitesi
Abstract
Amaç: Hemşirelik Esasları dersi laboratuvar uygulamasında kullanılan imgeleme tekniğinin hemşirelik bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin öz etkililik-yeterlik ve anksiyete düzeyine etkisini belirlemektir.
Gereç ve Yöntemler: Bu araştırma, müdahale (40 öğrenci) ve kontrol gruplu (45 öğrenci), ön-test ve son-test uygulamalı, randomize kontrollü çalışma olarak tasarlandı. Veriler, “Kişisel Bilgi Formu” ve “Öz Etkililik-Yeterlik Ölçeği, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği” ile toplandı.
Sonuç: İmgeleme tekniği uygulaması sonrası öz etkililik-yeterlik ile sürekli kaygı puan ortalamaları açısından gruplar arasında istatiksel anlamlılık saptanmadı (p=0,515, p=0,456). Fakat imgeleme tekniği uygulaması sonrası durumluk kaygı puan ortalamaları açısından gruplar arasında istatiksel anlamlılık saptandı (p=0,044).
Sonuç: Uzun süren psikomotor beceri öğretiminde yaşanan kaygı, hemşirelik öğrencilerinin öğrenme düzeyini ve performansı etkilemektedir. Akademisyen hemşireler, hemşirelik öğrencisinin yaşadığı kaygının farkında olmalıdır. Öz etkililiği-yeterliliği arttırmak ve sürekli kaygı düzeyini azaltmak için destekleyici tekniklere yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science