Author:
Lopezosa Carlos,Codina Lluís,Rovira Cristòfol
Abstract
Introducció: la SEO (search engine optimization), o optimització per a cercadors, és el conjunt d'estratègies que s'apliquen a continguts i llocs web perquè apareguin en posicions rellevants en els resultats dels cercadors. Atesa la seva importància en amplis sectors de l'activitat humana, la SEO no ha passat desapercebuda per l'acadèmia, la qual cosa ha propiciat el desenvolupament de diferents estudis sobre aquesta disciplina.<br /> Objectius: sota aquesta premissa, en aquest treball cerquem conèixer la visió de l'acadèmia sobre la SEO. En concret, ens proposem explorar les principals característiques del corpus d'articles acadèmics publicats sobre SEO en l'àmbit de les ciències socials. Els objectius específics són determinar les idees clau, les tendències i els temes principals relacionats amb el posicionament en cercadors, incloent-hi les metodologies més utilitzades, a més d'oferir aportacions basades en l'evidència gràcies a una scoping review.<br /> Metodologia: per dur a terme aquesta recerca i determinar quina és la visió de l'acadèmia sobre la SEO, s'ha aplicat una revisió sistemàtica exploratòria, sota una metodologia coneguda internacionalment com a scoping review. Per al desenvolupament de les diferents fases de la revisió sistematitzada, s'ha seguit el framework SALSA, la qual cosa ha proporcionat una base de l'evidència a partir de 56 documents.<br /> Resultats: els resultats d'aquesta recerca proporcionen una caracterització general dels estudis acadèmics sobre la SEO des de l'àmbit de les ciències socials, i determinen que aquests s'han centrat, principalment, a conèixer el funcionament dels cercadors generalistes com Google, estudiar la SEO en relació amb biblioteques i repositoris, investigar les tècniques de posicionament, en general, i en sectors empresarials, en particular, notablement en el periodisme i en els mitjans de comunicació, analitzar l'aprenentatge i la formació aplicada a la search engine optimization i a demostrar la relació existent entre el posicionament en cercadors i l'experiència d'usuari.
Publisher
Edicions de la Universitat de Barcelona
Reference60 articles.
1. Alcaraz-Martínez, Rubén (2021). "SEO centrado en el usuario: un cambio de paradigma orientado a satisfacer mejor las necesidades de las personas en el buscador de Google". Cuadernos de Documentación Multimedia, vol. 32, e81156. .
2. Almukhtar, Firas; Nawzad, Mahmoodd; Shahab, Kareem (2021). "Search engine optimization: a review." Applied Computer Science, vol. 17, núm. 1, p. 70–80. .
3. Andonov, Aleksandar (2020). "The Application of Search Engine Optimization in Internet Marketing". 2020 55th International Scientific Conference on Information, Communication and Energy Systems and Technologies (ICEST), p. 37–41. .
4. Auinger, Andreas; Brandtner, Patrick; Großdeßner, Petra; Holzinger, Andreas (2012). "Search engine optimization meets e-business-A theory-based evaluation: Findability and usability as key success factors". International conference on e-business, núm. 2, p. 237–250.
5. Booth, Andrew; Papaionnou, S. Anthea (2012). Systematic Approaches to a Successful Literature Review. Londres: Sage.