Osmanlı mimari mirasının gelişen Doğu Afrika ve Türkiye Cumhuriyeti ilişkilerinde yeniden hayat bulması

Author:

ALÇI GüneşORCID

Abstract

Osmanlı Devleti, Mısır seferi sonrası Doğu Afrika’daki güçsüz İslâm devletlerinin koruyuculuğunu da üstlenerek Habeş eyaletini kurmuştur. İdaresi süresince halkın ihtiyacına binaen askerî, kamusal, sivil ve dini olmak üzere birçok yapı inşa ettirmiş ancak bu yapıların birçoğu zaman içerisinde yıkılmış ve yok olmuştur. I. Dünya savaşı sonrasında Osmanlı Devleti’nin ülkelere ayrılmış parçaları arasında ilişkiler zayıflamış, İlişkilerin karşılıklı olarak zayıflaması hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Doğu Afrika ülkeleri için sosyal, kültürel ve ekonomi alanında kayıplara neden olmuştur. Türkiye, 1998 yılında gerçekleşen “Afrika’ya Açılım Eylem Planı” çerçevesinde Afrika ve Sahra altı ülkeleri ile ticari ve siyasi ilişkilerin artırılması için girişimlerde bulunmuştur. Türkiye’nin girişimlerinden biri de TİKA’nın faaliyetleridir. TİKA, yaptığı sosyal yardımlar, insani yardımlar ve restorasyon faaliyetleri ile Afrika ve Türkiye’nin birbirini tanımasına vesile olarak ilişkilerin geliştirilmesinde ve ticari faaliyetlerin artmasında önemli rol üstlenmiştir. TİKA ofisleri Osmanlı döneminden kalan mimari eserleri hibe usulüyle restore ederek Osmanlı Devleti’nin hizmet ve kalkındırma misyonunu devam ettirmiştir. İbadet mekânı olan camilerin restorasyonu aynı dinin mensupları olan halkları bir kez daha yakınlaştırmıştır. Kamu binaları turizm ve kültür hizmeti fonksiyonu amacıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir. Ancak Sudan’da çıkan iç savaş nedeniyle planlar sekteye uğramıştır. Türkiye tarafından büyük meblağlar harcanarak yapılan bu eserlerin işlevselleştirilmesinin takip edilmesi gerekmektedir.

Publisher

Ardahan University

Reference26 articles.

1. Adam, S. (2023). Asker – Sivil Çekişmesinden Asker – Asker Çatışmasına Sudan, ORDAF. https://ordaf.org/asker-sivil-cekismesinden-asker-asker-catismasina-sudan adresinden alınmıştır.

2. Aberha, H. (2018). Conservation of Architectural Heritage and Historic Cities in Ethiopia; Case Study the Walled City of Harar, Jugol, Ethiopian Institue of Architecture, Building construction and City Development (EİABC), Addis Ababa University.

3. Alam, M. (2010). Christian King Ashama (Negush) of Ethiopia, World Spiritual Assembly.

4. Alçı, G. (2022). Osmanlı Devri Kızıldeniz Mimarisinde Sevakin Örneği, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı, İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı, [Yayımlanmamış Doktora Tezi], İstanbul.

5. Alçı, G. (2016). Zeyla’da Kaybolan Osmanlı Mimarisi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi], İstanbul.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3