DİJİTAL DÖNÜŞÜM AÇISINDAN BARBİE BEBEK İKONU: INSTAGRAM’DA DOLL INFLUENCER ÖRNEĞİ

Author:

UĞUR BALCI Aysu1ORCID,YURDAKUL Hasan2ORCID

Affiliation:

1. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

2. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi

Abstract

Günümüzde dijitalleşme ile beraber birçok kavram hayatımızın bir parçası olmuştur. Özellikle her bir mecranın kendini özgü doğası bu kavramların oluşmasında etkilidir. Sosyal medya etkileyiciliğinin yeni bir biçimini oluşturan Doll Influencerlar özellikle Barbie bebekleri içerik olarak kullanarak takipçilerinin tüketim, moda ve yaşam biçimleri üzerinde derin etkiler oluşturabilmektedir. Bu çalışmada sosyal medya etkileyiciliğinde yeni ve farklı bir boyut olan oyuncak bebek fenomenleri yani Doll Influencerlar dijital görünüm ve tüketim bağlamında ele alınmıştır. Doll Influencer kavramı, akademik alanyazında tam anlamıyla dikkati çekmiş bir kavram değildir. Bu açıdan bu çalışma literatüre sunduğu katkı açısından önemlidir. Diğer yandan Türkiye özelinde konuşulduğunda, Doll Influencer gibi bir sürecin ülkemizdeki sosyal medya kullanıcılarının içerik üretimi konusunda tercih ettiği bir yöntem olmadığı görülmüştür. Türk kullanıcılar yabancı Doll Influencerları takip ederken buna benzer bir sayfa yönetimine sahip değildir. Burada sosyal medyayı kullanma pratikleri ve kültürel kodların belirleyici olduğu düşünülmektedir. Diğer yandan Türkiye’de Barbie bebek kültürünün üretim değil marka tüketimine yoğunlaşması bu farklılıklardan bir diğeri olmuştur. Çalışmada yüksek takipçisi olan sosyal medya hesapları ele alınmış, doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler nitel içerik analizi ile kavramla bağlantı kurularak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda Doll Influencer olarak geçen yeni pazarlama biçiminin tüketimden modaya, yaşam biçiminden markalaşmaya kadar birçok alanda yeni oluşumlar ortaya çıkardığı görülmüştür.

Publisher

Trakya Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Subject

Electrical and Electronic Engineering,Building and Construction

Reference64 articles.

1. Adetunji, R. R., Rashıd, S. M., & Ishak, M. S. (2018). Social Media Marketing Communication and Consumer-Based Brand Equity: An Account of Automotive Brands in Malaysia. Malaysian Journal of Communication, 34(1), 1-19.

2. Ahmad, H. (2020). Influencer of Barbie Doll Movies on Women in Pakistan. Global Multimedia Review, 3(1), 52-64.

3. Bakker, D. (2018). Conceptualising Influencer Marketing. Journal of Emerging Trends in Marketing and Management, 1(1), 79-87.

4. Basalla, G. (2019). Teknolojinin Evrimi (C. Soydemir, Çev.). Ankara: Doğubatı Yayınları.

5. Baudrilliard, J. (2013). Tüketim toplumu. (H. Deliceçaylı ve F. Keskin, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3