Affiliation:
1. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
2. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
3. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
Abstract
Gelişmekte olan ülkeler, sermaye yetersizliğini gidermek ve ekonomik büyümeyi finanse etmek için doğrudan yabancı yatırımı çekmeye çalışmaktadır. Bunu yapmak için, genellikle yabancı yatırım için daha az katı çevre politikaları uygularlar. Ancak, bu strateji bazı durumlarda daha fazla kirlilik ve çevre felaketlerine neden olabilmektedir. Bu çalışma, yabancı yatırım, büyüme ve çevre kirliliği arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ancak konu kirlilik olduğunda yatırımın türü önemlidir. Bu nedenle, yabancı yatırımın bileşenlerini yeşil alan yatırım ve kahverengi alan yatırımları olarak değerlendiriyoruz. Yeşil alan yatırımlar sıfırdan yapılan yatırımları kapsarken, kahverengi alan yatırımlar mevcut bir firmanın satın alınmasını ifade etmektedir. Ampirik analiz 1990 ile 2020 arasındaki dönemi kapsamaktadır. Birincil veri kaynakları olarak Dünya Bankası ve OECD kullanılmıştır. Yeşil alan ve kahverengi alan yatırımlarının karbon emisyonu ve büyüme üzerindeki etkilerini araştırmak için üç VAR modeli kullandık. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, toplam doğrudan yabancı yatırım ve yeşil alan değişkenlerindeki değişimin, CO2 emisyonunda meydana gelen değişimi açıklamakta istatistiksel olarak anlamlı ancak kahverengi alan yatırımlarının CO2 emisyonunu açıklamakta istatistiksel olarak anlamsız olduğu tespit edilmiştir.
Publisher
Trakya Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Subject
Electrical and Electronic Engineering,Building and Construction
Reference7 articles.
1. Acharyya, J., “FDI, Growth And The Envıronment: Evidence From India On CO2 Emission During The Last Two Decades”, Journal of Economic Development, 2009, s. 43-58.
2. Ağayev, S., “Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Geçiş Ekonomileri Örneğinde Panel Eştümleşme ve Panel Nedensellik Analizleri”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2010, s. 159-184.
3. Ajide ve Adeniyi., “FDI and the Environment in Developing Economies: Evidence from Nigeria”, Environmental Research Journal, 2010, s. 291-297.
4. Akbostancı, E., Türüt-Aşık, S., ve Tunç, G. İ., “The Relationship between İncome and Environment in Turkey: Is there an Environmental Kuznets Curve?”, Energy Policy, 2009, s. 861–867.
5. Akyüz, H. E., “Vektör Otoregresyon (VAR) Modeli ile İklimsel Değişkenlerin İstatistiksel Analizi”, Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi, 2018, s. 183-192.