Karantina ve Aşı Karşıtı Protestolarda Özgürlük Tartışması ve Küresel Sisteme Muhafazakar Eleştiriler: ABD ve Avrupa’dan Örnekler

Author:

YILDIRIM Yavuz1

Affiliation:

1. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Karantina ve sonrasında aşı karşıtı gösteriler, 2020’den bu yana hemen hemen her ülkede çeşitli büyüklüklerde gelişmiş ve neredeyse küresel bir eylem dalgasına dönüşmüştür. Çalışmanın amacı, bu eylemlerde muhafazakar argümanların eylemlerin yoğunlaştığı ABD ve Avrupa örneklerinde nasıl tanımladığını incelemektir. Çalışmada üç ana eksen, muhafazakar argümanlarla gerçekleşen eylemler, buradaki özgürlük vurgusu ve bunun küresel çapta bir söyleme dönüşmesi incelenecektir. Bu çerçevede liberalizm ve muhafazakarlık arasındaki bağların esnediği, neoliberal dünyanın serbest piyasaların işleyişi üzerinde kurduğu normallerin sarsıldığı savunulacaktır. Salgının yarattığı yeni durumun önceki siyasal sistemin temellerini aşırı biçimde değiştirme ihtimali, muhafazakarları eyleme sürükleyen temel noktadır. Çeşitli sayısal verilere değinse de asıl olarak kavramsal eksende ilerleyen bu çalışmada öncelikle bu hareketlerin oluştuğu siyasal ve ekonomik çerçeve, neoliberalizm ve popülizm kavramlarına dair temel tespitlerle çizilecektir. Ardından ABD ve Avrupa’da hareketleri koordine eden kurum ve örgütler üzerinden eylemlerde öne çıkarılan özgürlük bağlamı incelenecektir. Piyasaların güvenliği ve kişisel özgürlük bağlamlarında küresel düzenin ana ekseni haline gelen neoliberalizm, toplumsal protestoların yeni hedef tahtası olmuştur. Muhafazakarlığın makul olma, liderler aracılığıyla yavaş bir değişim isteği bu eylemlerde, bu düşüncenin çok yatkın olmadığı radikal yöntemlerle daha keskin bir direnişe ve sadece yerel düzeyde değil küresel çapta bir eleştiriye dönüşmüştür. Burada, küreselleşme-karşıtı hareketteki gibi, hiyerarşik ya da sıkı bir örgütlenme içinde olmadan, taban oluşumlarının, sıradan insanın gündelik hayat dertlerine dair taleplerini ifade eden kendiliğinden oluşumların ve ona eşlik eden yeni birlikteliklerin kitlelerin eylem ve ifade biçimi olmaya başladığı görülebilir. Bu yeni eklemlenmelerin neoliberal işleyişin içinde yeni kırılmaları ifade etme ihtimali yüksektir.

Publisher

Trakya Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Subject

Electrical and Electronic Engineering,Building and Construction

Reference67 articles.

1. Akyüz, S. S. (2021). Koronavirüs komplo teorileri: Dezenformasyon ve politik kimliklerin komplocu düșünüșe etkisi. İletişim ve Medya Alanında Uluslararası Araştırmalar II, 57-86.

2. Al Jazeera (2022a) Anti-vaccine protesters rally in France, Germany, Austria, Italy,https://www.aljazeera.com/news/2022/1/9/more-than-100000-rally-in-france-against-covid-vaccine-rules, 9 Ocak 2022.

3. Al Jazeera (2022b). Thousands protest against Dutch COVID restrictions, https://www.aljazeera.com/news/2022/1/16/thousands-protest-dutch-covid-19-lockdown-measures, 16 Ocak 2022.

4. Berberoglu, B. (Ed.). (2019). The Palgrave Handbook of Social Movements, Revolution, and Social Transformation. London: Palgrave Macmillan.

5. Bertuzzi, N. (2021). Conspiracy theories and social movements studies: A research agenda. Sociology Compass, 15(12), e12945.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3