Abstract
Bu çalışma, coğrafyanın en temel kavramlarından biri olan yeri (place) ele almaktadır. Son yıllarda coğrafi disiplinde mekân (space) ana kavram haline gelmişse de yer önemli bir kavram olarak varlığını sürdürmektedir. Yer, bizim anlam verdiğimiz ve aynı zamanda anlam bulduğumuz bir olgudur. Yeri dikkate almayan coğrafi analizler doyurucu olmayacağı gibi eksik kalacaktır. Zira yaşamımız, yer ile birlikte var olmaktadır. Yer ve insan birbirinden ayrı bir şekilde varlığını sürdürmemektedir. Her ikisi de birbirinin içine gömülerek varlıklarını devam ettirmektedir. Çalışmada yeri anlamak ve yorumlamak için felsefi hermenötik yaklaşımdan yararlanılmıştır. Zira hermenötik yaklaşım yorumlama merkezlidir ve anlama odaklanmaktadır. Ayrıca hermenötik yorumlamada dil, yaşanan tecrübeler, tarih ve hermenötik döngüden faydalanılmaktadır. Bu nedenle, yerin ontolojisini ve epistemolojisini ele alırken bize kılavuzluk eden en önemli yaklaşım felsefi hermenötik olmuştur.
Reference39 articles.
1. Aho, K. (2017). A hermeneutics of the body and place in health and illness. Janz, B.B. (Ed.), Place, space and hermeneutics içinde (ss. 115-126). Springer International Publishing.
2. Arı, Y. (2023). Giving identity to space through (re) naming: Practice of village renaming in the period of the republic of Turkey. Gerry O. R. (Ed.), Place naming, identities and geography: Critical perspectives in a globalizing and standardizing world içinde (ss. 365-382). Cham: Springer International Publish.
3. Augé, M. (1995). Non-places: Introduction to an anthropology of supermodernity. London: Verso.
4. Başaran, A. (2023). Türkçe felsefede “mekân” kavramının yerini belirlemek. Felsefi Düşün - Akademik Felsefe Dergisi, 10(21), 102-138.
5. Bilgili, M. (2016). Coğrafya öğretiminde mekân ve yer karmaşası üzerine bir araştırma. Coğrafya Eğitimi Dergisi, 2(1), 11-19.