Affiliation:
1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ, KAFKAS DİLLERİ VE KÜLTÜRLERİ BÖLÜMÜ, ERMENİ DİLİ VE KÜLTÜRÜ ANABİLİM DALI
Abstract
İlhanlı-Ermeni ilişkilerinin başlangıcı, Kilikya Ermeni Kralı I. Hetum’un 1253’te Karakorum taraflarına yola çıkarak Möngke Han ile yaptığı görüşmeye dayanır. Bu görüşmeden sonra Hülegü’nün Yakın Doğu’ya gönderilmesiyle birlikte Ermeniler, bu coğrafyadaki etkinliklere gönüllü olarak katılmış ve Hıristiyan uluslar içinde İlhanlıların en büyük destekçileri olmuşlardır. Ermeni tarih yazımının doruk noktasına ulaştığı bu dönemde, Ermeni kaynaklarında İlhanlılarla ilgili olarak siyasal, ekonomik ve sosyal açıdan çok zengin bir anlatı ortaya çıkmıştır. Bununla bağlantılı olarak Ermeni tarihçiler, İlhanlıların İslamlaşma sürecine ilişkin de aynı ölçüde önemli bilgiler vermektedir. Ermenilerin İlhanlı hâkimiyeti altındaki konumlarını büyük oranda etkileyecek olan bu süreci, Ermeni kaynaklarının gözüyle görmek gereklidir. Bu makalede Ermeni kroniklerindeki bilgiler üzerinden İlhanlıların İslamlaşma süreci ele alınmış ve bu hususun Hıristiyanlar nazarındaki etkileri incelenmiştir.
Reference37 articles.
1. Allsen, T. T. (1987). Mongol Imperialism. The Policies of the Grand Qan Möngke in China, Russia, and the Islamic Lands, 1251-1259. Berkeley-Los Angeles-London: University of California Press.
2. Amitai-Preiss, R. (1999). Sufis and Shamans: Some Remarks on the Islamization of the Mongols in the Ilkhanate. Journal of the Economic and Social History of the Orient, 42 (1999), 27-46.
3. Babinger, F. ve Köprülü, F. (1996). Anadolu’da İslamiyet (Ragıp Hulusi Çev.). İstanbul: İnsan Yayınları.
4. Bayarsaikhan, D. (2021). Armenian Hagiography on the Ilkhans. T. May, D. Bayarsaikhan ve C. P. Atwood (Ed.), New Approaches to Ilkhanid History içinde (ss. 373-384). Leiden-Boston: Brill.
5. Boyle, J. A. (1968). Dynastic and Political History of the Il-Khāns. J. A. Boyle (Ed.), Cambridge History of Iran içinde (C. 5, ss. 343-421). Cambridge: Cambridge at the University Press.