ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN DİJİTAL OYUN OYNAMA MOTİVASYONLARI İLE MATEMATİK DERSİ AKADEMIK BAŞARI AKADEMIK ERTELEME DAVRANIŞI VE BECERILERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Author:

NABDEL Saghar1ORCID

Affiliation:

1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Abstract

Öğrencilerin matematik öğrenimindeki başarısı, problem çözme becerileri ile ilişkilendirilir. Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarılarının, problem çözme becerileri, akademik erteleme davranışları ve dijital oyun oynama motivasyonları ile yordama düzeylerinin incelenmesidir. Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ortaokulda öğrenimine devam eden 1074 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırma verileri dört değişken üzerinden toplamıştır. Bu değişkenlere yönelik veri toplama araçları dijital oyun oynama motivasyon ölçeği, akademik erteleme davranışı ölçeği, Problem Çözme becerilerini ölçmeye yönelik ölçekler kullanılmıştır. Öğrencilerin akademik başarıları için karne notları değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı ve Yapısal Eşitlik Modellemesi aracılık analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularından katılımcıların Akademik Erteleme düzeylerinin çok düşük; Problem Çözme Becerisi düzeleri düşük, Dijital Oyun Oynama Motivasyonu, Başarı düzeylerinin orta düzey olduğu görülmektedir. Ayrıca bulgular başarının problem çözme becerisi tarafından doğrudan yordama etkisine sahip olduğunu, akademik ertelemenin aracılık etkisi ile dijital oyun oynama motivasyonunun başarıya aracılık etkisi göstermektedir.

Publisher

Journal of Research in Education and Society

Subject

Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology

Reference49 articles.

1. Ağırgöl, M. (2020). Fen bilgisi öğretiminde eğitsel dijital oyun kullanımının öğrenci akademik başarısına, bilgi kalıcılığına ve tutumuna etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzincan.

2. Akın, F. A., & Atıcı., B. (2015). Oyun tabanlı öğrenme ortamlarının öğrenci başarısına ve görüşlerine etkisi. Turkish Journal of Educational Studies, 2(2), 75-102.

3. Altun, M. (1995). “İlkokul 3., 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Problem Çözme Davranışları Üzerine Bir Çalışma”. Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

4. Altun, M. (2005). Matematik öğretimi. Bursa: Erkam.

5. Asmundis, R. D., Bitonto, P. E., D’Aprile, G., & Severino, A. U. (2015). Social, constructivist and informal learning processes: together on the edge for designing digital game-based learning environments. The Italian e-Learning Association Journal, 11(3), 23-39.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3