THE EFFECTS OF THE COVID-19 PANDEMIC ON EDUCATONAL SPACE USAGES: THE CASE OF KTU FACULTY OF ARCHITECTURE BUILDING

Author:

MİDİLLİ SARI Reyhan1ORCID,ŞAHİNER TUFAN Ayşe1ORCID

Affiliation:

1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Covid-19 salgını her şeyi etkilediği gibi insanın mekânla olan ilişkisini de etkilemiştir. Yeni normalde kalabalık mekân kullanımlarını azaltmak amacıyla bazı geçici önlemler alınmıştır. Ancak bu salgının etkileri ve yeni salgınlarla yaşama ihtimalinin korkusu uzun yıllar devam edecektir. Bu noktada, atölye ve grup çalışmaları nedeniyle yakın temas halinde olmayı gerektiren bölümlerde öğrencilerin eğitim aldıkları mekânlar için kapsamlı ve kalıcı çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı; tasarım ağırlıklı bölümlerde pandemi öncesi süreci de göz önünde bulundurarak pandemiye bağlı değişen mekânsal ihtiyaçları ortaya koymaktır. Bu süreçte öğrencilerin en sık kullandığı atölye ve geçiş mekânlarının kullanıcı deneyimine bağlı olarak mekân kullanımı açısından değerlendirilmesi ve eğitime yardımcı mekânların pandemi sürecindeki işlevsel değişiminin tespiti çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Nitel araştırma deseninde tasarlanan çalışmada odak grup görüşmesi ile elde edilen veriler betimsel yolla analiz edilmiştir. Görüşmeler KTÜ Mimarlık ve İç Mimarlık Bölümü öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda pandemiye bağlı olarak mekân kullanım sürelerinin azaldığı, mekân kullanım amaçlarının değiştiği, akran öğrenmesinin bu süreçten olumsuz etkilendiği ve pandemi öncesi süreçte var olan fiziksel problemlerin pandemi sonrasında daha da görünürlük kazandığı tespit edilmiştir.

Publisher

Anadolu University Journal of Art and Design

Reference30 articles.

1. Arın Ensarioğlu, S. (2021). Covid-19 Salgını Sonrasında Yapılı Çevrenin Fiziksel ve Kavramsal Dönüşümü Üzerine Öngörüler. İdealkent, 12, 10-45.

2. Avcı, M. G. (2021). Zaman-Mekân Sıkışması, Küreselleşen Salgın ve Toplumsal Sonuçları. Opus Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, Pandemi Özel Sayısı, 3787-3807.

3. Baş, T. ve Akturan, U. (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri Nvivo Ile Nitel Veri Analizi. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

4. Brightman, H. S. and Moss, N. (2001). Sick Building Syndrome Studies and the Compilation of Normative and Comparative Values. In Spengler, J. D., Samet, J. M. ve McCarthy, J. F. (Eds.), Indoor Air Quality Handbook içinde(s. 3.1-35). USA: McGraw-Hill Professional.

5. Brzezicki, M. (2020). Strengths and Weaknesses of Architectural Education On-Line Classes Conducted During Covid-19. World Transactions on Engineering and Technology Education, 18(4), 381-386.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3