MODERN VE ÇAĞDAŞ SANATIN ORTA DOĞU’DA GELİŞİMİ VE TOPLUMSAL ALGISI

Author:

DOĞAN Oytun1ORCID

Affiliation:

1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Modern ve çağdaş sanat, Batı modernliğinin görsel kültürel üretimini yansıtan önemli göstergelerdir. Batı sanat geleneği bu açıdan gelişimini lineer bir ilerleme modeli ile Avrupa içinde yaşanan dönüşümlerin hakikat olarak algılanmasını sağlamıştır. Sanat bilgisi Batı dışına bu eksende bir Batı hakikati olarak yayılmıştır. Modern sanat emperyalist ülkelerin çevreye yayılmasıyla eş olarak gelişmiştir. Araştırmada, modern ve çağdaş sanatın Orta Doğu toplumu için önemi incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken sanatçı ve eserler, siyasi ve toplumsal gelişmeler açısından değerlendirilmiştir. Sanat, Orta Doğu’da modernliğe ulaşmak isteyen yerel iktidarın aracı olduğu gibi emperyalist iktidarların göstergesi de olmuştur. Bu durum, modern ve çağdaş sanat algısının gelişiminde gerginliklere sebep olmuştur. Modern ve çağdaş sanatı ilerleme aracı olarak gören topluluk ile buna karşı çıkan muhafazakâr topluluk bu gerilimin iki ucunu oluşturmuştur. Araştırmada beğeni kavramının oluşumu ve sanatsal beğeni düşüncesinin Batı dışına yayılımını incelenmiştir. Bu yayılımın gerçekleştiği bir merkez olarak Orta Doğu’da sanat üretimlerin bölge iktidarları açısından önemi ortaya çıkarılmıştır. Emperyalizm karşıtı hareket olarak cisimleşen postkolonyal düşüncenin bölgede oynadığı direniş rolü, modern ve çağdaş sanat açısından incelenmiştir. Son olarak küresel dönemde sanatın dünya vatandaşlığına ilişkin olarak belirginleşen rolünün Orta Doğudaki izdüşümü araştırılmıştır.

Publisher

Anadolu University Journal of Art and Design

Reference71 articles.

1. Abrahamian, E. (2008). Modern İran Tarihi. (Çev: D. Şendil), İstanbul: Türkiye İş Bankası. al-Bustani, B. (2018). Taswir, Peinture, Painting. (Trans: K. Halls), A. Lenssen (Ed.), In: Modern Art in the Arab World. (pp. 36-37). New York: Museum of Modern Art.

2. Ali, W. (2001). Modern Painting in the Mashriq. Sherifa Zuhur (Ed.), In: Colors of Enchantmenet Theater, Dance, Music and the Visual Arts of the Middle East. (pp. 363-387). Cairo: The American University in Cairo Press.

3. Alsaden, A. (2019). Baghdad’s Arab Biennial. Third Text, 33(1), 122-150.

4. Amin, H. (2018). Contemporary Art Group, First Declaration. (Trans: S. Dorman), Anneka Lenssen (Ed.), In: Modern Art in the Arab World. (pp. 114-116). New York: Museum of Modern Art.

5. Araeen, R. (2011). Art and Postcolonial Society. Jonathan Harris (Ed.), In: Globalization and Contemporary Art. (pp. 365-374). West Sussex: Wiley- Blcakwell.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3