HANNAH WİLKE'NİN ABJEKT-OLUŞ'U: OTOPATOGRAFİK VENÜS

Author:

Akkaya Şahinde1ORCID

Affiliation:

1. HALIC UNIVERSITY

Abstract

Hastalık, birey ve toplumsal yaşam için bir tehdit olarak görülmüş; kaçınılması, uzak durulması gereken bir olgu olarak kabul edilmiştir. Hastalığın etkisiyle damgalanan bedenler toplumsal yaşamın dışında tutulmuş; hastalıklı bedenlere ilişkin temsiller kötülükle bağlantılı olarak değerlendirilmiştir. Bu yaklaşım sanatta da benzer biçimde karşılık bulmuş; çirkinlikle ilişkilendirilen hastalıklı ya da deforme bedenler estetiğin alanından uzak tutulmuştur. Buna karşılık estetik bulunan sağlıklı ve güzel bedenler sanatın alanında sıklıkla temsil edilmiştir. Batı sanatında Antik Yunan’dan beri farklı sanatçıların yorumlarıyla yeniden üretilen aşk ve güzellik tanrıçası Venüs’ün kadın bedenine ve çıplaklığa ilişkin temsilin en bilindik imgesi olagelmesi gibi… İster hastalık isterse güzellikle ilişkilendirilmiş olsun bedene yüklenen anlam, insanın geride bıraktığı her dönemde farklılıklar göstermiş olsa da beden daima bir mücadele ve temsiliyet alanı olarak varolmayı sürdürmüştür. Bu çalışmada Hannah Wilke'nin kansere yakalanmasıyla başlayan klinik süreci, tersine çevrilmiş venüs imgesi üzerinden kurguladığı otopatografik anlatısı olan Intra-Venus serisi, Kristeva'nın abjekt nosyonu bağlamında ele alınacaktır.

Publisher

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Reference20 articles.

1. Akay, Ali. (2000). Michel Foucault’da İktidar ve Direnme Odakları. İstanbul: Bağlam Yayınları.

2. Barry, Judith., Flitterman-Lewis, Sandy. (2014). Metin Stratejileri Sanat Üretiminin Politikası. Antmen, A. (Ed.). Sanat Cinsiyet: Sanat Tarihi ve Feminist Eleştiri içinde (s.253-266). (E. Soğancılar, A. Antmen, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

3. Berger, John. (1986). Görme Biçimleri. (Y. Salman, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.

4. Butler, Judith. (2006). Precarious Life: The Powers of Mourning and Violence. London: Verso Books.

5. Deleuze, Gilles. (2011). Spinoza Pratik Felsefe. (A. Nahum, U. Baker, Çev.) İstanbul: Norgunk Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3