Affiliation:
1. CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITY
Abstract
Bizans resminde görülen altın rengi kullanımı ve bu uygulamanın temelindeki düşünce kaynağı vs. Bizans mozaik sanatının özelliklerini taşıdığına dikkati çekerek ressamın Adele Bloch-Bauer I ve Stoclet Frizi eserlerinde gözlemlenen bu etkinin irdelenmesi amaçlanmaktadır.
Duvar ressamı olarak çalıştığı süre boyunca, resim ve mimarinin kaynaşmasıyla oluşan estetik ve biçimsel anlayışı birleştirerek enfes eserler yaratmayı başardı. Stocklet Sarayının yemek odasının arka panelinin Klimt’in saf soyutlamasının eseri olduğu söylenebilir.
Bu çalışmanın temel iddiası, Gustav Klimt’in resimlerinde görülen dekoratif unsurlar ile Bizans mozaikleri olan tanım, tarihi gelişim süreçleri olan etkileşimleri üzerinde durulacaktır. Bizans mozaiklerinde ve Klimt’in resimlerinde iki boyutlu ikonografi, mitolojik ve dini temaları iç içe geçirir. Sonuç olarak boyutsuz nesneleri ve formları stilize kullanımı Bizans sanatının geleneklerinden türemiştir.
Publisher
Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Reference20 articles.
1. Akyürek, Engin (1997). Sanatın Ortaçağı Türk Bizans ve Batı Sanatı Üzerine Yazılar, İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
2. Betancourt, Ronald – Taroutina, Maria (2015), Byzantium/Modernism: The Byzantine As Method İn Modernity, Brill, Boston.
3. Bustacchını, Gianfranco (1973). Gold İn Mosaic Art And Technique. Gold Bulletin. 6(2). 52-56.
4. Felin, Teppo, Koenderink, Jan, I. Krueger, Joachim, (2017). Rationality, Perception, And The All-Seeing Eye, Psychon Bull Rev. 24:1040–1059 Doi 10.3758/S13423-016-1198
5. Fliedl, Gottfried (2013), Gustav Klimt, The World In Female Form. (H. Beyer Trans.) Benedict Taschen Verlag Gmbh, Köln: Taschen. Language: English.