Abstract
Bu çalışmanın amacı esnek çalışma yaklaşımlarından birisi olan uzaktan çalışma yönteminin en önemli yerel yönetim birimleri olan belediyelerdeki uygulanabilirliğini araştırmaktır. Bu kapsamda çalışmada “belediye çalışanlarının uzaktan çalışma modelinin uygulanabilirliğine yönelik algıları nasıldır?” sorusunun yanıtı aranmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye’nin en kalabalık kenti olan İstanbul’da görev, yetki ve sorumluluk alanı kentin mülki sınırlarına kadar uzanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), örneklemini ise İstanbul’daki 39 ilçe belediyesinden biri olan Beşiktaş Belediyesi oluşturmaktadır. Beşiktaş Belediyesinde çalışan personel ise araştırmanın çalışma grubudur. Araştırma kapsamında 230 kişiye anket uygulanarak belediyelerde uzaktan çalışma modeline ilişkin olumlu ve olumsuz yanlar, uygulamaya geçilmeden önce yapılması gerekenler, kurum içinde yapılması gerekli yasal düzenlemeler ile bireysel alana ilişkin yapılması gerekenler olmak üzere beş farklı kategoride değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışma ile belediyelerde uzaktan çalışmaya ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin yetersiz kaldığı, uzaktan çalışma yönteminin belediyelerde fiziksel kullanımdan kaynaklanan giderleri düşüreceği, personelin verimliliğini ise yükselteceği sonucuna ulaşılmıştır.
Reference46 articles.
1. 4857 Sayılı İK (2003). Erişim tarihi: 19.02.2023, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4857.pdf.
2. Alıcı, O. V. (2016). Kamu yönetiminde iç denetim mekanizmasının reorganizasyonu. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi, 3(5), 195-199.
3. Angelici, M. ve Profeta, P. (2020). Smart-working: Work flexibility without constraints. Germany: Cesifo Working Papers. No: 8165.
4. Ateş, H. ve Banazılı, A. M. (2021). Yükseköğretim kurumlarında e-öğretim uygulaması: Türkiye için strateji önerileri. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 8(19), 112-122.
5. Baines, S. ve Gelder, U. (2003). What is family friendly about the workplace in the home? The case of self-employed parents and their children. New Technology, Work and Employment, 18(3), 223-234.