China’s Approach to Iran and Saudi Arabia in the Middle East in Terms of Geopolitical Balance of Power

Author:

KARAOĞLU OrhanORCID,SEYEDI ASL SeyedmohammadORCID

Abstract

Güç dengesi, uluslararası ilişkiler teorisyenlerinin tartıştığı ana konulardan biridir. Teorisyenlerin her biri güç dengesinin etkilerini özellikle jeopolitik açısından açıklamaya çalışmaktadırlar. ABD ve Çin arasındaki jeopolitik mücadele küresel ve bölgesel politikalarda giderek daha fazla hissedilir hale gelmiştir. Bu jeopolitik mücadelenin yaşandığı en önemli bölgelerden biri Orta Doğu’dur. ABD’nin Çin ile ticaret konusundaki stratejik ve jeopolitik rekabetindeki artış, Çin’in Körfez bölgesindeki davranışında birçok değişikliğe yol açmıştır. Pekin’in rakiplerini dengeleme ve çok taraflılığı artırmaya yönelik dış politikası, Çin’in Orta Doğu ile bağlarını derinleştirmesini sağlamıştır. Basra Körfezi, çeşitli jeopolitik, jeo-ekonomik ve jeo-stratejik nedenlerle dünya siyasetinde her zaman özel bir yere ve öneme sahip olmuştur. Diğer taraftan Suudi Arabistan ve İran’ın Çin ile işbirliği ve stratejik denklemlerindeki rollüleri ve konumları her geçen gün yeni boyu kazanmaktadır. Bu çalışma Çin’in dış politika yönelimlerinde bu ilişkinin neden ve etkilerinin jeopolitik güç dengesi bağlamında ele almaktadır. Zira Çin hem Suudi Arabistan ve hem İran’la stratejik ilişikler kurmuştur ve bu ikili ilişkiler her geç gün daha da derinleşmektedir.

Publisher

TESAM Akademi

Subject

General Medicine

Reference66 articles.

1. Alqahtanı, K. M. (2020). Does Saudi Arabia Benefit From China’s Belt and Road Initiative?. Journal of Management and Strategy, 11(1), 1-6.

2. Al-Tamımı, N. (2022). Saudi Arabia’s Once Marginal Relationship with China Has Grown into a Comprehensive Strategic Partnership China and Saudi Arabia Relations. In J. Gunter and H. Legarda (Eds) Beyond Blocs: Global Views on China and US-China Relations, (pp.73-79). Berlin: The Mercator Institute for China Studies (MERICS).

3. Alterman J. B. (2013). China’s Balancing Act in the Gulf, Center for Strategic and International Studies: Middle East Program, Washington, DC.

4. Alterman J. B. (2013). China’s Balancing Act in the Gulf. Washington DC: Center for Strategic and International Studies: Middle East Program.

5. Arab News. (2019, 23 May). China’s Belt and Road Initiative consistent with Saudi Vision 2030 reform plan, says Chinese envoy, Erişim tarihi: 20.09.2022, https://www.arabnews.com/node/1500941/saudi-arabia.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3