YOKSULLUKLA MÜCADELEDE ETKİLİ POLİTİK AKTÖRLER VE ÖRNEK ÜLKE UYGULAMALARI

Author:

BATUR TülayORCID

Abstract

Yoksulluk, evrensel bir sorun olup tüm insanlığı ilgilendirmektedir. Yoksulluk, tüm ülkelerin üzerinde durması gereken önemli bir sorundur. Bu nedenle, dünyadaki birçok ülke bu sorunla mücadele etmek için çeşitli politikalar uygulamaktadır. Çalışma, yoksullukla mücadelede uygulanmakta olan politika ve programlara alternatif öneriler sunmayı hedeflemektedir. Çalışmanın yöntemi, çalışmanın hazırlanmasına neden olan araştırma sorularına cevap vermeyi, çalışmaya destek olan verilerin toplanması ve analiz edilmesinden oluşmaktadır. Çalışmayı oluşturan sorular, Dünya Bankası ve Avrupa Birliğinin uygulamakta olduğu yoksullukla mücadele politika ve programları nelerdir? Malezya, Hindistan, Amerika, Brezilya ve Polonya ülkelerinin yoksullukla mücadele politika ve programları nelerdir? Uygulanmakta olan yoksullukla mücadele politikaları yeterli düzeyde mi? Bu çalışmanın amacı, politik aktörlerin yoksullukla mücadelede yetersiz kalmasının nedenini ortaya koymak ve örnek ülke uygulamaları ile çalışmayı desteklemeyi hedeflemektedir. Yoksullukla mücadelede etkili uluslararası kurumlardan olan Dünya Bankasının ve Avrupa Birliği’nin yoksulluk sorununa bakış açısını ve uygulamakta oldukları sosyal politikalar incelenmektedir. Yoksullukla mücadelede farklı stratejiler benimsemiş olmaları nedeniyle çalışmada Malezya, Hindistan, Amerika, Brezilya ve Polonya örnek ülkeler olarak seçilmiştir. Yoksullukla mücadelede farklı birçok aktör ve politika yer almasına rağmen başarılı sonuçlar elde edilememiştir. Sosyal yardım ve istihdam olanaklarının güçlendirilmesi önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik yeni sosyal politikalar geliştirmek ve model oluşturmak gerekmektedir.

Publisher

TESAM Akademi

Subject

General Medicine

Reference35 articles.

1. Aaberge, R. ve Brandolini, A. (2015). Multidimonsanal poverty and inequality. Handbook of Income Distribution, 2, 141-216.

2. Akbaş, G. ve Apar, A. (2010). Avrupa 2020 stratejisi: Akıllı sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme için Avrupa stratejisi. T.C. Başbakanlık Avrupa Genel Sekreterliği, Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı, 1-7.

3. Aksan, G. (2012). Yoksulluk ve yoksulluk kültürünün toplumsal görünümleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27, 9-19.

4. Alkire, S., Apablaza, M. ve Jung, E. (2014). Mulitdimensional poverty measurement for EU-SILC countries. OPHI Research in Progress 36c, Oxford University.

5. Aydın, K. (2019). Avrupa Birliği ve Türkiye’de yoksulluk riski ve sosyal dışlanma. KOSBED, 38, 13-31.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3